Страдащата петролна индустрия на Венецуела засилва износа, дори докато производството продължава неумолимия си спад, пише Bloomberg.

Очаква се износът на суров петрол да достигне четиримесечен връх от най-малко 325 000 барела на ден през август. В същото време продукцията спадна до около 101 000 барела на ден през първата седмица на август, според доклад, цитиран от Bloomberg. Това е далеч от нивата преди три години, когато Венецуела ежедневно произвеждаше 2 милиона барела.

Венецуела остана само с една нефтена платформа

Страната с най-големите запаси от петрол в света остана само с една нефтена платформа

Упадъкът на петролната индустрия в страната се засилва все повече

Износът може да се увеличи дори когато продукцията намалява благодарение на запасите масло. Резервоарите в главното пристанище на Хосе и съоръженията за преработка на петрол, държат средно 15,6 милиона барела този месец, което е еквивалент на 48 дни износ. Това е почти наполовина в сравнение с нивата, наблюдавани през януари, според вътрешните доклади на PDVSA, съставени от Bloomberg.

Запасите са нараснали поради спад в търсенето на горива, заради пандемията. Фалитът и последвалите санкции, наложени на мексиканските търговски петролни компании Libre Abordo SA de CV и нейното дъщерно дружество Schlager Business Group, също играят роля.

Най-голямата частна рафинерия в Индия спря покупките на петрол от Венецуела

Най-голямата частна рафинерия в Индия спря покупките на петрол от Венецуела

Тя отговаряше за 25% от износа през 2019

Китай, който преди е бил най-големият купувач на петрол от Венецуела, се очаква да получава 54 800 барела на ден, най-ниският за около три години.