Борбата в сектора на търговията в САЩ става все по-ожесточена и взема все повече жертви. Нови две вериги обявиха, че спират да работят през миналата седмица.

Компанията за продажба на обувки Payless влезе във фалит, като посочи плановете си за затваряне на стотици свои магазини. Лидерът при луксозните стоки Ralph Lauren Corp. междувременно обяви, че затваря популярния си бутик на Пето авеню в Ню Йорк.

Друга верига с над 1000 търговски обекта - Rue21, също се е запътила към фалит и се очаква да спре да работи до края на този месец, твърдят запознати. Само преди няколко години същата фирма беше продадена на компания за управление на активи за милиарди долари.

"Индустрията все още търси отговор на въпросите. Не знам колко молове ще успеят да променят бизнеса си, за да отговорят на различните условия", коментира Ноел Хеберт, който е анализатор в Bloomberg Intelligence.

Затварянето на стотици магазини остави големите търговски обекти с много ниши за запълване, а експерти очакват това да е само началото. Над 10% от търговските площи или над 22 хиляди квадратни декара ще трябва да бъдат затворени, ако фирмите не успеят да договорят по-ниски наеми.

Според данните на американското министерство на труда търговците са орязали около 30 000 от своите позиции през март, което е най-лошият резултат от същия период на 2009 година.

"От началото на 2017 година затворилите магазини са повече от тези за същия период на 2008 година, когато глобалната рецесия вече беше в разгара си", твърди Крисчън Бъс от Credit Suisse Group. Техният брой е 2880 досега при 1153 броя за същия период на предходната година.

Експертът смята, че общо броят на търговските обекти, които ще спрат работа през тази година, ще достигне 8640, което е значително над предишния пик от 2008 година - 6200 броя.