Виетнам би могъл да се възползва от ескалиращата търговска война Китай-САЩ, точно когато Вашингтон заплашва Пекин с налагането на още мита.

Държавата от Югоизточна Азия, която е една от водещите икономики в региона, може да се превърне в "победител", ако множество преки чуждестранни инвестиции се прехвърлят към нея, поради натиска на нарастващите разходи, породен от тарифната война между САЩ и Китай.

"Дори Китай би могъл да започне да пренасочва много повече от производството си към Виетнам. Това е тенденция, която може да се забележи", заяви пред CNBC Бил Ступс, главен инвестиционен директор на инвестиционната компания Dragon Capital.

Икономист: САЩ ще изгубят търговската война

Икономист: САЩ ще изгубят търговската война

Щатите са силно зависими от Китай, смята Стивън Роуч

Виетнам е малко вероятно да се превърне в мишена в търговската война на Тръмп, въпреки че има търговски излишък от 40 млрд. долара със САЩ. Основната цел на Вашингтон е "размазването на Китай" по геостратегически и търговски причини, твърди Ступс.

По думите му виетнамският износ за Америка е от твърде нисък клас, за да му бъде обърнато внимание.

Валута с много стабилна макро основа

През последните седмици валутите на развиващите се пазари понесоха удар заради страховете от разпространение на кризите в Турция и Аржентина. Индонезийската рупия бе най-тежко засегната и в началото на септември спадна до най-ниското си ниво спрямо долара от 2 десетилетия.

Турция, Аржентина и Индонезия: Държави от различни континенти с общ икономически проблем

Турция, Аржентина и Индонезия: Държави от различни континенти с общ икономически проблем

Какво е общото между валутните кризи в трите страни, обяснява експерт

Виетнамският донг обаче има много стабилна макро основа. Страната притежава "много значителни" валутни резерви и има нетна положителна позиция в области като текущата й сметка - потокът от стоки, услуги и инвестиции влизащи и излизащи от страната, твърди Ступс.

В случай че Федералният резерв на САЩ увеличи лихвените проценти със 100 до 125 процентни пункта през следващите 12 месеца, донгът ще бъде "добре", предвижда експертът.

Силата му се дължи отчасти на местните хора, които са "щастливи от начина, по който се управлява валутата", смята Ступс.