Свиването на руската икономика се забавя, изтичането на капитали намалява, а реалното заплащане на труда започва да се възстановява, заяви в петък президентът на страната Владимир Путин съобщава БНР.

Говорейки на официална пресконференция в края на годината, Путин отбеляза, че брутният вътрешен продукт е на път да се свие с между 0,5% и 0,6% през настоящата година след спад с 3,7% през 2015-а, докато инфлацията за цялата отминаваща година вероятно ще нарасне с 5,5 на сто и ще се забави до 4 на сто през следващата.

Според президента бюджетният дефицит ще достигне 3,7% от БВП, а нетният отлив на капитали от страната ще бъде в размер до 17 млрд. долара.

Руският президент отбеляза, че широк диапазон от сектори - от селското стопанство до индустрията, показват признаци на подобрение.

Той също така се похвали с рекордно ожънати 119 милиона тона зърно през 2016 година. Това е просто страхотен резултат, подчерта Путин на годишната пресконференция. До неотдавна се очакваше Русия, която е един от най-големите износители на пшеница в света, да събере 117 милиона тона зърно през тази година.

Владимир Путин отбеляза, че той подкрепя изчистването на банковата система, което се провежда от Централната банка на страната. Според него обаче би трябвало да има разхлабване на банковата регулация за по-малки кредитни институции.

Руският президент се изказа против премахването на плоския данък и преминаването към прогресивна скала за облагане на доходите на физическите лица. Според него това може и да стане в даден момент, но сега би било нецелесъобразно, отбелязва Reuters.