Съединените американски щати и Китай се редуваха по време на пандемията, заставайки начело на възстановяването на световната икономика след здравната криза. Време ли е и на Европа да заблести, пита CNN.

Европейската икономика тръгна нагоре по-рязко от очакваното, след като рестрикциите заради коронавируса бяха ограничени по-рано тази година. И засега успява да избегне някои от големите рискове, които заплашват прогнозите за САЩ и Китай.

Миналата седмица S&P Global Ratings повиши прогнозата си за растежа на европейската икономика до 5,1 процента, от 4,4 процента, цитирайки бързо подобрение на икономическата активност, пазара на труда и високите нива на корпоративни инвестиции.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) отчете подобни наблюдения и повиши прогнозата си за еврозоната до 5,3 процента, ръст от 1 пр. п. спрямо доклада от май.

S&P очаква Европа да се завърне на предкризисните нива на БВП още преди края на тази година - едно тримесечие по-рано от очакваното.

Икономическият ръст бе подпомогнат от имунизационната кампания в Европейския съюз, която започна бавно, но вече е сред най-успешните в света. Над 72 процента от възрастните в блока са ваксинирани, спрямо 66 процента в САЩ.

Отговорът на Брюксел и столиците срещу коронавируса също изигра значима роля. Правителствените програми, които осигуриха запазването на работните места, и програмата на Европейската централна банка по изкупуване на облигации също бяха от значение.

Европейските потребителите са натрупали и над €300 млрд. излишни спестявания по време на пандемията, според S&P, и сега започват да харчат - подпомагайки възстановяване в сектора на услугите.

В същото време държавите започват да получават огромните грантове и евтини заеми от фонда за възстановяване на стойност €800 млрд. Средствата ще добавят 3,9 процента към БВП на еврозоната до 2026 г., според S&P.

Насред повишените прогнози за възстановяването на европейската икономика, САЩ и Китай са изправени пред проблеми. В най-голямата икономика в света имунизацията започва да се забавя и делът на хората, които са получили поне една доза, е най-ниския в Г7. ОИСР намали прогнозата си за САЩ миналата седмица с 0,9 пр. п. до 6 процента.

В същото време Китай, втората най-голяма икономика, ще расте с 8,5 процента тази година, според ОИСР. Но растежът вероятно почти е спрял през август, според по-нови проучвания. Регулаторните мерки срещу частния бизнес също ще засегнат възстановяването, а страната се готви и за възможен колапс на Evergrande - вторият най-голям строителен предприемач с дългове за около €300 млрд. Наблюдатели се опасяват, че банкрут ще има ефекта на "китайския Lehman Brothers" по аналог с четвъртата тогава най-голяма инвестиционна банка в САЩ, и ще разтърси изоснови финансовата система и икономиката.