Китайската държавна инвестиционна корпорация и най-големите японски банки се съгласиха да учредят фонд за 1,6 млрд. долара за насърчаване на търговските отношения между двете страни.

Сделката е част от близо 50 проекта за сътрудничество в сферата на енергията, здравеопазването, финансите, автомобилната индустрия и много други, подписани по време на визитата на японският премиер Шиндзо Абе в Пекин тази седмица. Договорена е и сделка за валутен суап за 29 млрд. долара, която ще бъде в сила до 2021 г.

"Фондът има за цел да засили двустранните търговски и инвестиционни отношения между Китай и Япония, като инвестира в японски компании, които се стремят да разширят бизнеса си в Китай, както и китайски компании и компании от други трети страни", се казва в изявление на Номура холдинг.

Тръмп се прицелва в Япония

Тръмп се прицелва в Япония

Заради търговския дефицит

Затоплянето на отношенията между традиционно враждуващите съседи е в резултат от агресивната търговска политика на президента Тръмп, която се отразява негативно и на двете страни. Китай приветства Япония в своята инициатива "Един пояс, един път", а визитата на Абе на 26 октомври съвпада с отбелязването на честването на 40-ата годишнина от сключването на Договора за мир и приятелство между Япония и Китай.

Най-трудните въпроси за двете азиатските държави по отношение на териториалния спор или въпроса за газовите ресурси около спорната морска граница между техните изключителни икономически зони, които през 2012г. докараха взаимоотношенията между страните до най-критичната им точка от Втората световна война, не се обсъждаха на срещата.

Вместо това Япония и Китай изразиха подкрепата си за свободната търговия и призова за ранно финализиране на регионален търговски пакт с 16 страни от Азия и Тихоокеанския басейн, който не включва САЩ.