Тъй като търсенето на петрол в Азия ще се увеличи през следващото десетилетие, Камбоджа се възползва от възможността и започна за първи път да произвежда суров петрол, предаде Oilprice. Планът на страната е да добива суровината от находищата в Тайландския залив в съвместен проект със сингапурската KrisEnergy - план, който закъснява с няколко години.

Решението беше обявено от премиера Хун Сен в социалните медии. "Настъпи 2021 г. и ние имаме огромен подарък за нацията си - първото производство на петрол на наша територия. Основните ползи включват приходи за националния бюджет, икономически ползи от диверсификацията на петролната индустрия и изграждане на национален капацитет в този сектор". Това се случи, след като производството започна в региона в понеделник.

Съвместното начинание беше предложено през 2017 г., когато KrisEnergy и правителството на Камбоджа подписаха пакт за разработване на 3 083 квадратни километра от басейна Кхмери в Тайландския залив, известен също като блок А. Правителството се надява този проект да донесе около 500 милиона долара приходи в първата фаза на проекта, с първоначална производителност от 7500 барела дневно.

KrisEnergy вече има няколко текущи проекта за проучване, оценка, разработка и производство в Азия: в Бангладеш, Китай, Тайланд, Виетнам и Индонезия. Компанията се надява да увеличи портфолиото си в Азия с 95% дял в блок A, след като е закупи дела на Chevron в зоната за 65 милиона долара през 2014 г.

Първоначално нефтът е открит в региона през 2004 г. от американския енергиен гигант Chevron. Въпреки това ранно откритие, Chevron не успя да постигне споразумение с правителството на Камбоджа за развитие на петролния капацитет. Освен това, поради спада на цените на петрола през 2014 г., малко компании бяха готови да инвестират в неустановения петролен регион.

Проектът и днес не е без риск, като производството започва в разгара на глобална пандемия, която значително заплашва търсенето на петрол. Правителството обаче смята, че във водите на Камбоджа има стотици милиони барели суров петрол, което прави перспективите обещаващи.

Програмата за сондажи се очаква да приключи до февруари 2021 г. Проучването и добивът на петрол в блок А се извършва на етапи за събиране и оценка на данните за намаляване на риска поради неизвестните производствени показатели в басейна.

В момента Камбоджа задоволява три четвърти от енергийните си нужди, разпределени между около 44% производство на въглища и 45% водна енергия. По-рано през 2020 г. Камбоджа обяви планове за бъдещето на своята енергийна индустрия, приемайки нови проекти за разработване на находища на въглища. Правителството на Камбоджа заяви, че планира да утрои добива на въглища в страната през следващите години. Този ход идва след провали в хидроенергийната индустрия на Камбоджа поради сушата.

Разчитането на Камбоджа на изкопаеми горива от алтернативи на възобновяеми източници кара страната да изглежда по-малко привлекателна за международните марки, които произвеждат в страната. Компаниите се притесняват, че Камбоджа няма да е в крак с международните тенденции и че не разглежда екологичните опасения за бъдещето на енергията си, като в момента не е посочена ясна цел за възобновяема енергия.

За разлика от нея, съседната страна Виетнам разработва своя соларен потенциал, като нивата на производство се увеличават от 100 мегавата на 4,5 GW между 2016 и 2019 г. Ясният ход към възобновяемите енергийни източници през следващото десетилетие прави Виетнам по-привлекателна опция за много международни марки.

Тъй като хидроенергетиката на Камбоджа се разклаща в условията на суша, нейният нов петролен потенциал може да предложи ярка алтернатива за енергийното бъдеще на страната. Докато правителството е изправено пред критики заради своя ход за увеличаване на добива на въглища, новото петролно предприятие изглежда ще подобри енергийните перспективи на Камбоджа.