Нахлуването на Русия в Украйна може да отвори на Венецуела шанса, който държавата чака и президентът на Съединените щати Джо Байдън да смекчи или напълно да отмени санкциите, наложени срещу петролната си индустрия на страната.

През последните няколко дни много държави въвеждат санкции срещу Русия. Петролни компании странят от руски доставки, което неизбежно ще доведе до спад в световните доставки на петрол. Въпросът е как този недостиг в предлагането може да бъде задоволен в краткосрочен план на фона на високото търсене в световен мащаб?

Русия вече трудно продава петрола си, а Китай намалява вноса на въглища от страната

Русия вече трудно продава петрола си, а Китай намалява вноса на въглища от страната

След започването на войната в Украйна руските товари се превърнаха в "забранена зона" за повечето търговци

Производството на Венецуела през 2013 г. е малко над 3 милиона барела на ден суров петрол, но страната има потенциала да доставя още повече.

През последната година цената на петрола се е увеличила значително, след като търсенето по време на пандемията нарасна. Цените стигнаха над 130 долара за барел, на фона на опасенията, че САЩ и Европа ще забранят руския суров петрол. Ако Байдън иска да предотврати покачването на цените на горивата в САЩ, тогава увеличаването доставките ще бъде ключов приоритет.

САЩ въведоха санкции срещу петролната индустрия на Венецуела още по време на администрацията на Тръмп през 2019 г. Въпреки санкциите, които остават в сила, Мадуро запази поста си на президент. Междувременно венецуелската икономика пострада изключително много от намаляването на приходите от петрол и населението потъна в бедност.

Но дори на фона на тези санкции Венецуела постепенно съживява петролната си индустрия през последните две години, като работи с санкционирани държави от САЩ като Иран, с когото си взаимодейства за развитието на енергийните индустрии на двете страни. Докато Иран купува венецуелски петрол, Венецуела купува иранските нефтопродукти в опит да съживят енергийните си индустрии, пише Oilprice.

В търсене на евтин петрол Китай също се обърна към Венецуела. Смята се, че страната е купила общо 324 милиона барела от Иран и Венецуела през 2021 г., което е увеличение от 53 на сто, спрямо 2020 г.

Това се случва посредством избор на определени маршрути и използване на танкери с изключен транспондери, за да се избегне проследяване. Въпреки тези мерки покупките стават все по "видими" и търговията по-очевидна през последните месеци. Вероятно САЩ си затварят очите по темата.

Венецуела иска отново да си върне позициите в производството на петрол. Китай е готов да й помогне

Венецуела иска отново да си върне позициите в производството на петрол. Китай е готов да й помогне

Страната има ключови партньорства с Китай и Русия и преодолява санкциите на САЩ

Смята се че през 2021 г. Венецуела почти е удвоила производството си на петрол на годишна база, което я поставя в добра позиция да увеличи допълнително производството си, за да отговори на глобалното търсене. Освен това мнозина казват, че санкциите не са постигнали целта за отстраняване на Мадуро от власт, а вместо това Венецуела е потънала в икономическа криза.

Въпреки че все още не са въведени ясни санкции за руския петрол, много компании налагат собствени. Гиганти като BP, и Exxon прекъснаха връзките си с Русия този месец. Може би е само въпрос на време и САЩ да наложат санкции срещу руския петрол. Това означава, че светът скоро може да търси други богати на петрол държави, за да се отговори на търсенето.

Президентът на Венецуела обаче може да би трябва да промени подхода си, ако се надява санкциите за страната му да отпаднат отговор на конфликта. Неотдавна Мадуро заяви силната си подкрепа за Русия и заяви, че санкциите, наложени на страната, са "лудост". За да могат САЩ да обмислят премахването на санкциите срещу венецуелския петрол, Мадуро ще трябва да се обърне към президента Байдън, което изглежда малко вероятно.