Благодарение на мерките срещу коронавируса повече от 2,1 млн. германци са изправени пред финансови загуби, които застрашават съществуването им, предаде Welt, позовавайки се на ново изследване. Този брой жители формира 2,6% от населението.

Според данните до това са довели регулациите за социална дистанция и принудителното затваряне на много от бизнесите в страната, посочват от Kantar, които са направили анализа по поръчка на Postbank. Още 3,5 млн. души изпитват сериозни финансови затруднения. Това формира 4,2% от населението.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

Общият дял на хората, които търпят финансов удар, свързан пряко с действията на властите, е над 25% от анкетираните. Те са посочили, че разполагат с по-малко средства, отколкото преди кризата.

Сред най-засегнати от мерките са предприемачите и самонаетите, които често изобщо не разполагат с доходи по трудов договор. В този случай дори и държавните мерки, които крият риска по-скоро от създаване на трайна безработица, отколкото са сериозна опора, всъщност дори не могат да компенсират загубите.

Данните на Kantar посочват, че няма група от населението, която да не е финансово пострадала от мерките срещу вируса. Според тях почти четвърт от хората с основно или средно образование са посочили, че са изправени пред финансови затруднения, като делът не е значително по-нисък сред анкетираните висшисти - 19,6%. Равнището на месечните доходи, получавани до неотдавна, също не е критерий за това дали хората в момента търпят финансови трудности.

Заради мерките срещу коронавирус: Най-голямата икономика в Латинска Америка е пред крах

Заради мерките срещу коронавирус: Най-голямата икономика в Латинска Америка е пред крах

Тя е изправена пред срив през следващите 30 дни, посочва икономическият министър

Все пак семейният статус се оказва предпоставка за финансови трудности, като разликата е почти двукратна. Докато при едночленните домакинства само 17% са посочили, че са ударени от мерките, над 30% от тричленните се оказват засегнати. Това не е учудващо, като се имат предвид по-високите разходи, свързани с отглеждането и образоването на едно дете например.

Подобна позиция се потвърждава и от възрастовата разбивка на пострадалите от действията на правителството. Сред хората на възраст между 30 и 39 години, делът на засегнатите е 37%, а при 7% във възрастовата категория мерките водят до застрашаващи оцеляването последици.

Нещо, което обикновено не се споменава, но е отбелязано от Kantar, е, че изпадането в тежко финансово затруднение пречи на германците да спестяват пари. Това означава, че тяхното потребление ще спадне дори и след "нормализирането" на обстановката. По-сериозният проблем обаче е, че в резултат на това бизнесите няма да имат средства, които да изтеглят на кредит, за да се развиват, или кредитът им ще бъде с повишена цена.

Коронавирусът може да върне кошмара на Гърция от финансовата криза

Коронавирусът може да върне кошмара на Гърция от финансовата криза

За нова вълна от €10 милиарда лоши кредити предупреждават от банките в страната

Данните показват, че в групата 30-39-годишни, при текущата ситуация спестявания не могат да си позволят цели 20% от анкетираните. Техният дял при подобно изследване, проведено само година по-рано, беше под 7%. Като цяло почти 6% от анкетираните не могат да си позволят абсолютно никакви спестявания.

Въпреки затрудненията, почти 12% от анкетираните изтъкват, че в момента пътуват повече, отколкото преди. Сред причините за това са поевтиняването на горивата и понижаването на други разходни пера, което се дължи на факта, че доскоро хората просто не можеха да отидат на ресторант или на кино, например.