Най-голямата компания за изграждане на вятърна и слънчева енергия в Европа Statkraft, преразглежда плановете си за бъдещето, като сега очаква да изгради по-малко нови вятърни и слънчеви инсталации от преди.

Причините за новата прогноза са по-високите разходи и по-ниските цени на електроенергията, които компрометират рентабилността на тези проекти, пише Oilprice.

"Преходът от изкопаеми горива към възобновяема енергия набира темпове в Европа и не само. Пазарните условия за цялата индустрия за възобновяема енергия в същото време стават по-предизвикателни". Това коментира главният изпълнителен директор на норвежката компания.

Европейските държави трескаво бяха в строителство на вятърна и слънчева енергия, но това имаше въздействие върху цените на електроенергията, което мнозина явно не са предвидили. Получи се понижаване на цените в часовете, когато има изобилие от вятър и/или слънчева енергия, а в някои случаи дори ги направи отрицателни.

През изминалата година някои европейски пазари на електроенергия на едро все по-често стават свидетели отрицателни цени, което се превърна в проблем за производителите, които не могат да коригират производството си, за да отговарят на търсенето.

Заработи най-голямата слънчева централа в света. Вече е свързана с мрежата на Китай

Заработи най-голямата слънчева централа в света. Вече е свързана с мрежата на Китай

Соларната ферма ще генерира около 6,09 милиарда kWh електроенергия годишно

На този фон производствените разходи за вятърна и слънчева енергия са все още високи, тъй като лихвените проценти остават високи, което прави заемите по-скъпи за индустриите, които разчитат в голяма степен на заемен капитал за изграждане на своите инсталации.

В съчетание с по-ниските маржове на печалба, изядени от отрицателните цени на електроенергията, това доведе до доста предизвикателна среда в сектора на вятърната и слънчевата енергия.

Най-голямата компания в този сектор Statkraft планира да изгради между 2 и 2,5 GW вятърни, слънчеви и батерийни акумулатори на сушата годишно от 2026 г., което е спад от годишния целеви диапазон между 2,5 и 3 GW преди. Целите за офшорна вятърна енергия също бяха преразгледани от общо 10 GW до 2040 г. на между 6 и 8 GW.

На практика, не само тя, но и всички основни играчи във вятърната и слънчевата индустрия промениха целите си за растеж през последните месеци.