Когато говорим за ИТ индустрията в Европа, членките от бившия Източен блок винаги попадат сред добрите примери. Но Украйна, която не е част от Европейския съюз (ЕС), често остава встрани от този разговор. Експерти от сектора обаче са на мнение, че тя може да предложи подходящи условия за развитието на старт-ъпи и привличането на чуждестранни инвестиции в областта на технологичните иновации.

"Основният фактор за мен е, че Украйна е държава от Европа, която в момента преминава през трансформация. Бих могъл да избера която и да е друга страна в света, но се спрях на нея за място за живот и развитието на бизнеса ми", посочва Андреас Флодстрьом, който е родом от Швеция, но в Украйна създава своята стартираща фирма за изграждането на екипи в ИТ сферата Beetroot.

По неговите думи страната предлага чудесни възможности за предприемачи особено в технологичния сектор. И изглежда той има право, пише сайтът Emerging Europe.

Едно от доказателствата в тази посока е, че Украйна е сред страните от развиващата се част на Европа с най-голям брой на сотфуерните разработчици. Към момента заетите в ИКТ сектора наброяват 200 000 души, като към днешна дата това е третата най-печеливша индустрия там.

"В технологичната сфера възможностите на украинските инженери говорят сами за себе си независимо дали става въпрос за старт-ъп или за аутсорсинг бизнеса", казва Алекс Лутски, който е основател на друга компания от сектора - Innovecs.

Между януари и септември 2018 година индустрията е генерирала 1,5 милиарда долара, като тя допринася за над 16,7% от нетния износ на Украйна. В допълнение ниските разходи предполагат, че страната може бързо да се превърне в силен конкурент на останалите лидери в региона и извън него.

С интегрирането на източноевропейската държава към пазара на Европейския съюз, правителството там стимулира бизнеса с благоприятна данъчна политика, но все още много инвеститори игнорират потенциала ѝ. "Сега има повече възможности от компании, които да се възползват от тях", казва Доминик Пиотет, който е главен изпълнителен директор на UNIT.city.

"Основният проблем не е само в това, че хората напускат страната. Проблемът идва от това, че тук не идват много хора", казва Флодстрьом. "Точно преди карантирата, свързана с коронавируса, започнахме да предлагаме на млади ИТ специалисти от другите части на Европа да се преместят и да работят от разстояние от Украйна. Интересното е, че ИТ специалистите в Киев имат по-добър стандарт от колегите им в Стокхолм, например", добавя той.