Украйна отказва да купува електричество от белоруската атомна електроцентрала. Това заяви министър-председателят на Литва Ингрида Шимонте, цитиран от РИА Новости. Новината идва след преговорите с министър-председателя на Украйна Денис Шмихал в рамките на Международната конференция за реформите в Украйна, проведена във Вилнюс. А причина е, че страната иска независима и еко енергетика, отговаряща на най-високите световни стандарти.

Руските медии коментират, че Киев "вижда като своя метрополия не само Вашингтон и Лондон, дори не само Париж, Берлин и Варшава, но и Вилнюс. РИА Новости припомня, че ситуацията с натрупването на газ в навечерието на отоплителния сезон изобщо не е много добра: със значителна вероятност можело да се очаква недостиг през зимата.

Украйна търси как да окаже натиск над Русия за "Северен поток 2"

Украйна търси как да окаже натиск над Русия за "Северен поток 2"

Според Киев Европейския съюз може да защити интересите на страната

Проблемът с подготовката за зимата за Украйна обаче не се ограничава само до газа. Ситуацията с въглищата е още по-лоша. Миналата зима украинската енергийна система беше спасена от колапс чрез доставката на електроенергия от Беларус и Русия. С пристигането на топлината Украйна, както се очакваше, забрани доставката на руския "агресор" и "узурпатор" за електричество. Тази забрана обаче да продължи дълго - а само до преди студеното време.

Според Русия ситуацията в енергийния сектор на Украйна е такава, че този път необходимостта да се поклони на Москва и на Минск може да възникне още по-рано. Тоест, настоящите споразумения с литовския министър-председател вероятно не означават много.

Миналата зима запасите от въглища в украинските ТЕЦ-ове паднаха до рекордно ниско ниво от 300 000 тона. За зимата това са буквално няколко дни топлинно генериране. А в някои ТЕЦ-ове изобщо нямаше запаси и техните енергийни агрегати работеха или от колела, или стояха, или преминаха на мазут / газ. Плюс това, с тревожна редовност, имаше и аварии на древните безмилостно управлявани енергийни агрегати. А няколко енергийни блока на АЕЦ бяха изведени за планова поддръжка. Ако украинската енергийна система наистина работеше в отделен режим от беларуския и руския, нейният колапс щеше да е абсолютно неизбежен.

От гледна точка на здравия разум украинските власти трябваше да направят изводи и да гарантират натрупването на запаси от въглища тази година, вместо да твърдят, че ще стават еко. Всичко обаче определено е политика.

Пентагонът подпомага Украйна със $150 милиона в конфликта срещу Русия

Пентагонът подпомага Украйна със $150 милиона в конфликта срещу Русия

Финансирането идва непосредствено преди срещата между Байдън и Путин

Освен всичко останало, в Украйна ТЕЦ-овете с въглища играят значителна роля в производството на електроенергия като цяло, а регулиращите мощности на практика са само топлинна енергия (само през пролетта, когато има относително много вода, водноелектрическите централи също частично изпълняват тази функция).

Според докладите от Министерството на енергетиката ситуацията с натрупването на запаси от въглища се развива добре. Например към 12 юли реалното снабдяване с въглища в ТЕЦ е било 1,2 милиона тона - при стриктно спазване на плана. Но при по-внимателен поглед всичко далеч не е толкова розово.

Първо, Министерството на енергетиката е одобрило точно такъв график за натрупване на въглища, който дава възможност да се отчете успешното му прилагане. Но в сравнение със същите дати през миналата година, запасите от въглища през текущата година са наполовина по-малко. През последния отоплителен период Украйна е влязла с резерви от 2,5 милиона тона, а през февруари те са намалели до 300 000 тона.

Тази година се предвижда да се натрупват максимум 1,3 милиона тона въглища в складовете на ТЕЦ-овете - почти наполовина повече, отколкото година по-рано. Очевидно, както в случая с натрупването на запаси от газ, украинското правителство залага на много мека зима. На второ място, изобщо не е сигурно, че такива резерви ще бъдат постигнати. Потреблението до 11 юли възлиза на 608 000 тона. В славното минало, когато Украйна имаше наистина мощна въгледобивна индустрия, можеше да се очаква, че дупките в резервите ще бъдат запълнени от сегашното производство. Но сега не може да се разчита на това.

Украйна търси как да окаже натиск над Русия за "Северен поток 2"

Украйна търси как да окаже натиск над Русия за "Северен поток 2"

Според Киев Европейския съюз може да защити интересите на страната

Производството на въглища се е увеличило повече от два пъти в сравнение с 2013-а година. Миналата година ТЕЦ-овете на Украйна са консумирали почти 19 милиона тона въглища, с общо производство на термални въглища в страната от 14,4 милиона тона. Тази година, поради покачването на цените на въглищата на световните пазари, производството на въглища в Украйна се увеличи с 20%. Но това също не коригира дисбаланса.

Първо, потреблението на електроенергия също се е увеличило - макар и с пет процента. Но въглищата се консумират не само от топлинна енергия. На второ място, стана изгодно да се изнасят въглища.

Като цяло битува мнението, че Украйна зависи от доставките на руски газ, които купува под прикритието на европейския газ. Но това не важи за въглищата. Всъщност при потреблението на газ в Украйна вносът е 30-35%, но при потреблението на въглища вносът непрекъснато надвишава 40%. И вносните въглища също са предимно руски.

Така или иначе, дори при най-доброто развитие на събитията за Украйна, ядрената енергетика сама по себе си няма да реши въпроса за осигуряване на страната с електроенергия - както поради недостатъчен капацитет, така и поради липсата на способността на страната да маневрира с него.

Качествената подготовка на атомните електроцентрали за зимата може да позволи на Украйна да откаже да закупува електричество от Русия и Беларус. Но само руското и беларуското производство на електроенергия могат да покрият сутрешните и вечерните пикове на потребление поради проблеми със запасите от въглища и газ. Алтернатива на вноса от Русия и Беларус е ограничаване на потреблението. "Само че страната на "европейските ценности едва ли е готова за това", обобщава РИА Новости.