Западните държави се опасяват, че икономическият колапс в Тунис може да предизвика още по-големи мигрантски потоци към Европа и предагат финансова помощ, пише Daily Sabah. Въпрки това перспективите Тунис да сключи най-голямата сделка от всички - спасителен пакет в размер на $1,9 милиарда, предоставени от от Международния валутен фонд, изглеждат все по-далечни.

Опустошената от инфлацията и силно задлъжняла страна постигна предварителна сделка за заема от базирания във Вашингтон МВФ през октомври. Това ще изисква от Тунис да предприеме това, което МВФ нарича "всеобхватна програма за икономическа реформа", която постепенно ще премахне субсидиите за гориво и електроенергия.

Но президентът Каис Сайед многократно е отхвърлял "чужди диктати, които ще доведат до повече бедност".

През март държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че Тунис спешно трябва да постигне сделка с МВФ, тъй като икономиката му "рискува да падне в дълбока пропаст".

Последва загрижеността на ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, че сривът "икономически или социален" в Тунис ще предизвика нов поток от мигранти към Европа - оценка, отхвърлена от страната.

"Монбат" придоби окончателно компания за батерии в Тунис за €10,3 милиона

"Монбат" придоби окончателно компания за батерии в Тунис за €10,3 милиона

Българската компания вече притежава 60% от Tunisian Company of Batteries NOUR

На този фон Италия казва, че пристигащите мигранти по море са се увеличили тази година и че повечето от тях са от Тунис и Либия.

Освен икономическата ситуация, ЕС и Вашингтон са обезпокоени от нарастващия авторитаризъм на Сайед. Той вече разполага с широкообхватни правомощия и се погрижи добре затова, след като уволни правителството през юли 2021 година.

По-късно разпусна парламента и прокара конституция, която да замени тази, одобрена през 2014 година, след революцията от "Арабската пролет" в страната.

Почти "погребан"

Борейки се с безработицата и инфлацията, ударени от последиците от руската инвазия в Украйна, много тунизийци се присъединиха към африканците от Субсахарска Африка в изселване от страната, която се намира само на 130 километра от италианския остров Лампедуза.

През юни Европейският съюз заяви, че може да предложи дългосрочен заем от около 900 милиона евро на Тунис след подкрепена от МВФ програма за реформи.

Към момента обаче споразумението с МВФ на практика е блокирано, защото Сайед отхвърля предложените реформи, особено относно субсидиите за горива, тъй като това би довело до по-високи разходи за обществен транспорт и доставки.

Потребителските цени в Тунис се очаква да нараснат с 10,9 процента тази година, според МВФ.

Дългът на Тунис е около 80% от брутния вътрешен продукт на страната

Без сделка с МВФ ситуацията ще става все по-трудна, с"много голям риск от неизпълнение на дълга през 2024 и 2025 година.

През последните няколко месеца спорадичният недостиг на брашно, ориз, захар и гориво доведе до празни рафтове и дълги опашки.

Излизането на Русия от сделката, позволяваща износа на зърно от Черно море, поднови страховете от недостиг или допълнително повишаване на цените.

В Тунис, където брашното е сред основните хранителни съставки, субсидирани от държавата, това може само да увеличи натиска върху бюджета.

Правителството се обръща все повече към местните банки за финансиране, което допринесе за понижаването на рейтингите на четири от финансовите институции в страната по-рано тази година от страна на световната агенция Moody's.

Държавите взели най-големи заеми от МВФ

Държавите взели най-големи заеми от МВФ

Сред тях е и петата по население страна в света