Приходите на Русия от продажбата на водород на световния пазар могат да достигнат 40 милиарда долара до 2030 година. Това заяви днес специалният представител на президента на Руската федерация за връзки с международните организации по въпросите на устойчиво развитие Анатолий Чубайс, по време на Гайдаровския форум.

"До 10 нови икономически сектори могат да се появят в Русия до 2030 г., в рамките на енергийния преход към "зелена" икономика. Една от тези сфери, ще бъде използването на водорода като новото "синьо" гориво (сега така се нарича природният газ). Русия има фантастични предимства в тази област. Смятам, че към 2030 г. Русия ще може да достигне продажби в обем от 6 до 10 милиона тона водород на световния пазар. А това ще донесе до 40 милиарда долара", каза Чубайс, цитиран от ТАСС.

Той отбелязва, че енергийният преход ще изисква мащабни преобразувания в икономиката на Русия. "Някои индустрии ще трябва да бъдат "свити", а някои други ще трябва да бъдат създадени", добави Чубайс.

Гайдаровският форум е годишна международна научно-практическа конференция в областта на икономиката, която се провежда от 2010 г. насам. Между организаторите на форума са и Руската академия за национално стопанство и публична администрация при президента на Руската федерация.

Лукойл навлиза в бизнеса със зелен водород в Румъния

Лукойл навлиза в бизнеса със зелен водород в Румъния

Компанията обмисля изграждането на производствено съоръжение в северната ни съседка

Водородът може да се използва като изходна суровина, гориво или енергиен носител и средство за акумулиране на енергия и има множество възможни приложения в промишлеността, транспорта, енергетиката и строителството. Най-важното му предимство е, че той не отделя въглеродни емисии и при неговото използване няма замърсяване на въздуха.

Водородът може да спомогне за декарбонизация на промишлените процеси и икономическите отрасли, където намаляването на въглеродните емисии е трудно постижимо.

Той може да се произвежда чрез различни процеси. "Чист водород" е прието да се нарича такъв, получен чрез използване на възобновяеми източници.

Водород: горивото на бъдещето

Водород: горивото на бъдещето

Водород се произвежда от вода във електролиза, като процесът все още е много скъп. И ако за него се използва ток, произвеждан от изкопаеми горива, производството на водород е всичко друго, но не и беземисионно