5249 предприятия бавили възнаграждения и обезщетения на работниците за периода от 2012 г. до момента. Сумата на забавените заплати през годините възлиза на 322 млн. лв. Това сочи доклада на ИА "Главна инспекция по труда" (ГИТ), представен пред депутатите от Временната комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати.

Румяна Михайлова от ГИТ представи тенденцията в годините по проблема с неизплатените заплати и ефекта от контролната дейност. "Забавеното изплащане на заплати или неизплащането им от една страна е проблем, свързан с нормалното оцеляване на работещите и семействата им, от друга страна- едно от най-ярките проявления на сивата икономика", коментира тя. В периода

За периода 2009-2011 г. Инспекцията по труда е установила хиляди предприятия със забавени възнаграждения и по тази причина предприела действия. Със собствени финансови средства разработили софтуер, чиято цел била да се отразява текущата информация от проверките и да се следят сроковете за изпълнения на предписанията след установени неплащания на заплати.

5446 акта са издадени от 2012 г. до момента. 7 963 404 лв. е сумата от влезлите в сила наказателни постановления. Ефектът- 300 млн. лв. е сумата на изплатените възнаграждения.

Омбудсманът Мая Манолова призова депутатите в комисията да работят ускорено. Тя обясни, че при открито производство по несъстоятелност работникът най-често не може да си вземе заработеното. За да се снабди с изпълнителен лист за неизплатени заплати, работникът трябва да мине през дълга и сложна процедура. Това отнемало месеци, дори години.

Общественият защитник изтъкна още, че Фондът за гарантиране на вземанията на работници от предприятия по несъстоятелност работи символично. По думите ѝ, от събрани 250 млн. лв., за миналата година са изплатени едва 2 млн. лв.

"Не разбирам становището на един от членовете на надзора, че фондът се управлява брилянтно", коментира Манолова. Тя показа 4 жалби, които получила вчера и изтъкна, че случаите са брилянтна илюстрация на пропуските в законодателството.

Работници от фабрика за олио, която има финансови затруднения, алармирали, че дори няма ръководни кадри, които даже да им оформят документите.

Другият сигнал е от работници в охранителна фирма, които са осъдили работодателя си. Решенията са от 2014 г., но към днешна дата работниците не са получили и стотинка.

Манилова припомни, че с КНСБ внесоха пакет от законодателни предложения. Те предвиждат забрана да се прехвърлят фирми, когато не са платени всички задължения към работниците. Предвижда се и възможност работниците да искат производство по несъстоятелност и облекчена процедура за снабдяване с изпълнителен лист.

Промените предвиждат и разширяване на правомощията на контролните органи по отношение на неплатените трудови възнаграждения и други социални ангажименти, след прекратяване на трудовото правоотношение.