Amazon Inc. последва Apple и се превърна във втората компанията от Съединените американски щати, която достигна пазарна капитализация от $1 трилион. По време на дневната търговия акциите се покачиха за кратко с 1,9 процента и достигнаха $2 050,27. В края на деня те приключиха на цена $2 039,51 и пазарна капитализация от $994,75 милиарда.

Само през 2018 година ценните книжа на интернет търговеца поскъпнаха с почти 75 процента и добавиха $430 милиарда към пазарната капитализация. Това е горе-долу размерът на Walmart, Costco и Target общо, припомня The Wall Street Journal.

През последните тримесечия базираната в Ситатъл компания демонстрира по-добра финансова дисциплина и отчете рекордни печалби. Основен двигател бе бизнесът с "облачни услуги", който не е основен за компанията, но се развива отлично.

Amazon и Apple, която достигна оценка от $1 трилион на 2 август и все още е над тази оценка, символизират растящото влияние на технологичните компании върху пазарите и икономиката. Индустрията натрупа богатство и власт, преобръщайки бизнеса. Най-важният ресурс вече не е петролът, а данните.

Apple надхвърли $1 000 000 000 000

Apple надхвърли $1 000 000 000 000

Или повече от 5% от брутния вътрешен продукт на най-голямата световна икономика

Недалеч от тях са Alphabet Inc. (Google) и Microsoft Corp., и двете достигащи $900 милиарда. Facebook, която премина границата от $500 милиарда през юли 2017 г. - ден след Amazon - изостава заради огромните скандали, свързани с поверителността на личните данни на потребителите.

Ръстът на технологичните компании привлича вниманието и на регулаторите и държавната администрация. Amazon, която прибира почти всеки втори щатски долар, похарчен в интернет, си навлече гнева на президента Тръмп заради въздействието ѝ върху традиционните продажби на дребно и заради договора ѝ с щатските пощи. Разбира се, част от причината Тръмп да не харесва Джеф Безос е и че той притежава влиятелния вестник Washington Post, който често критикува държавния глава.

Демократите също не са доволни от Amazon, като твърдят, че служителите на компанията не получават достатъчно големи заплати и условията на труд трябва да бъдат подобени.

Как Джеф Безос отведе Amazon до върха

Как Джеф Безос отведе Amazon до върха

Пътят на 54-годишният милиардер

Инвеститорите от друга страна пък вече се притесняват за въздействието на технологичните компании върху целия капиталов пазар. Amazon, Apple и Microsoft отговарят за 35% от възвръщаемостта на S&P 500 през тази година.

Един от най-големите печеливши от ръста на интернет търговеца е 54-годишният лидер Джеф Безос, който изпревари Бил Гейтс и стана най-богатият човек в света. Той притежава грубо 16% от Amazon и има богатство от $166 милиарда.

От скромното си начало като интернет книжарница през 1994 г., Amazon порасна много бързо. Най-високо оценените компании на борсата по онова време бяха General Electric, Exxon и AT&T.

При излизането си на борсата през 1997 г. Amazon бе оценена на по-малко от $500 милиона.

Amazon е инвестирала $1 милиард в други компании

Amazon е инвестирала $1 милиард в други компании

Портфолиото ѝ се увеличи с 60% за година

Последното рали на акциите на Amazon бе още впечатляващо, тъй като отне едва 165 дни, в които борсата бе отворена, за да може компанията да достигне от $600 милиарда до $1 трилион. На Apple бяха нужни 183 сесии, за да достигне $1 трилион, след като докосна $900 милиарда през ноември м.г.

Ценните книжа на компанията на Безос се търгуват доста скъпо - на около 90 пъти прогнозните печалби за следващите 12 месеца. Средната оценка за Alphabet и Microsoft е 25 пъти, а за Apple - 17. А рекордното второ тримесечие с печалба от $2,53 милиарда все още е на милиарди от печалбите на Apple, Alphabet и Microsoft.

Джеф Безос трябва да харчи по $28 милиона на ден, за да не става по-богат

Джеф Безос трябва да харчи по $28 милиона на ден, за да не става по-богат

Изчислението за най-богатия човек на Земята от 1982 г. насам е на изданието Atlantic