Акциите на най-големите американски компании изглеждат по-евтини днес, отколкото бяха в първите дни на пандемията от COVID-19. Но това няма да е достатъчно, за да подкрепи пазара, смятат инвеститори, цитирани от The Wall Street Journal.

Макар големите индекси все още да се намират близо до рекордни нива, болезнената разпродажба от януари свали оценките по-близо до историческите нива.

В края на миналия месец S&P 500 се търгуваше при ниво от 19,3 пъти прогнозираните печалби през следващите 12 месеца — падайки под 20 пъти за първи път от април 2020 г. Индексът влезе в 2022 г. с оценка 21,5 пъти, а средното ниво за последните пет години е 18,9 пъти.

Притесненията относно плановете на централната банка за повишение на лихвите, както и относно реакцията на икономиката, плаши инвеститорите, които не смеят да обявят, че "дъното" е достигнато.

Като защитна реакция, те започнаха да изкупуват най-евтините акции.

Най-добре представящите се сектори на S&P 500 тази година са тези, които завършиха 2021 г. с най-ниско съотношение на цената на акциите спрямо печалбата. На 31 декември енергийният сектор се търгуваше при 11 пъти прогнозираните печалби и от началото на годината записа 23 процента ръст. Финансовият сегмент, където съотношението бе 14,7 пъти, е единственият друг сектор в положителна територия с 4 процента ръст.

В последните дни пазарът се стабилизира, поне относително. S&P 500 записа ръст през седем от деветте сесии преди четвъртък. По-високата от очакваната инфлация свали акциите в четвъртия ден от седмица.

Сайра Малик, главен инвестиционен директор в Nuveen, посочва, че спадът на оценките е радващ факт, но не би разчитал само това да започне да движи отново пазарите нагоре. "Разчитаме на печалбите", категоричен е той. Анализаторите прогнозират, че печалбите на компаниите в S&P 500 ще се повишат с 8,5 процента през 2022 г.

Така най-привлекателните компании в началото на 2022 г. се оказаха "скучните" — предприятия, които имат стабилен бизнес и раздават част от печалбата на акционерите под формата на дивиденти — включително банки, петролни компании и дивиденти.

Данни на Refinitiv сочат още, че инвеститорите са вложили $7,5 млрд. във фондове, които притежават дивидентни акции.