Банковият сектор в България може да очаква големи сделки в бранша през следващите 3 години, като до голяма степен по-малки сливания могат да се случат още през тази. Това показва проучването на консултантската компания EY България Balgarian Banking Barometer, проведено сред висши мениджъри в индустрията у нас.

100% от анкетираните посочват, че очакват мащабни консолидации в следващите 3 години, а повече от половината или 58% от тях са на мнение, че още през 2018 година може да има по-малки обединения между банките в страната.

Любопитно е да се отбележи, че анкетата, проведена през 2017 година, показва много по-голяма убеденост от страна на банкерите, че ще има големи сделки в следващите 3 години в сравнение с прогнозата им от 2016 година, когато едва 14 на сто от тях споделят подобни очаквания.

Снимка 346269

По отношение на състоянието на българската икономика, 63 на сто от анкетираните очакват да има слабо подобрение при нея в следващите 12 месеца. Също така повече от две трети от тях или 86 на сто смятат, че годината ще бъде по-добра за управляваните от тях банки.

"Повишаващите се нива на корпоративното и потребителско кредитиране означава стабилност на икономическия живот и силно доверие, както от страна на компаниите, така и от страна на потребителите", посочват от EY.

"Очакванията са за още по-ниски нива на необслужваните заеми и по-малко ограничаващи условия за кредитиране в някои сектори", се казва още в доклада и се допълва, че перспективните икономически сектори в страната вече "не са един или два".

Снимка 346270

Банкерите смятат, че най-обещаващият от тях бъде този на строителството. 88% от тях са на мнение, че там ще има растеж в следващите 12 месеца. След него най-перспективен остава секторът на информационните технологии, следван от производството и търговията.

Експертите прогнозират подобряване на условията за кредитиране на малките и средни предприятия, както и за тези с дейност в областта на минното дело и информационните технологии. Без промяна пък ще останат тези за строителството, услугите и в частност здравните услуги.