Паричната политика вече не може да бъде двигател на растежа на световната икономика, казва "централната банка на централните банки" Bank for International Settlements (BIS) в годишния си икономически доклад, цитирана от Deutsche Welle.

"Нулевите лихви и количественото улеснение сами не могат да доставят истински растежа. А те донесоха бум на цените на активите, който все по-трудно може да бъде оправдан", се казва още в него.Предупреждението идва в момент, в който Европейската централна банка и Федералният резерв дадоха сигнал, че подготвят още стимули, за да подкрепят икономиката.

"Световната икономика не изглежда лошо сега, но период на спад ще има все някога и ни очакват редица рискове", казва Клаудио Борио, директор на икономически и паричен департамент в BIS. И допълни, че зависимостта от ниските лихви и дълг прикрива реалната нужда от структурни проблеми. Проблем са високите нива на дълг и на правителствата, които не се възползваха от благоприятния период, за да намалят задлъжнялостта си.

Нещо повече, корпоративният дълг създава риск за световната финансова система. И BIS посочва, че може да създаде криза, по същия начин, по който надуването на имотния пазар предизвика срив през 2008 г. И подчертава, че има ръст в продажбата на дългови пакети с нисък рейтинг, напомнящи инструментите, които създадоха кризата преди малко повече от десетилетие.

Ниската печалба на банките заради "лоши кредити" и отрицателните лихви могат да направят следващия спад в икономическия цикъл още по-лош.