Чуждестранните инвестиционни фирми, които искат да работят в еврозоната, ще трябва да създадат клонове в рамките на блока, решиха в понеделник представители на правителствата на Европейския съюз. Мярката ще удари най-вече финансовите дружества, които оперират в Лондон, посочва Reuters.

Новите правила, ако бъдат одобрени от Европейския парламент, означават, че инвестиционните фирми, базирани във Великобритания, ще трябва да отворят клоновете в еврозоната, за да продължат да предлагат пълна гама от услуги.

Повече от половината от 6 000-те европейски инвестиционни фирми, включително американските гиганти Goldman Sachs и JPMorgan, са базирани във Великобритания.

"Текстът на Съветът на Европейския съюз допълнително засилва режима на еквивалентност, който ще се прилага за инвестиционните дружества от трети страни", се казва в документа, допълвайки, че на Комисията ще бъдат предоставени повече правомощия за наблюдение на чуждестранните финансови компании, които работят в евро зона.

Съгласно новите правила, инвестиционните компании също ще бъдат наблюдавани от Европейската централна банка, както са големите банки, и ще трябва да разпределят активите си както в еврозоната, така и извън нея, което би могло да увеличи разходите им.

Тъй като условията за излизане на Великобритания от ЕС все още се договарят, международните финансови компании вече започнаха да създават дъщерни дружества на континента, за да гарантират, че ще могат да продължат да обслужват клиентите след този март.

Страните от ЕС се съгласиха да намалят наполовина прага за автоматично прилагане на най-строгите правила за капитал и ликвидност, които Комисията първоначално предложи да се прилагат само за фирми с активи над 30 милиарда евро.

В резултат на това инвестиционните компании с активи от 15 милиарда евро (17,2 милиарда долара) или повече автоматично ще подлежат на същите изисквания като големите банки, докато фирмите с активи от 5 до 15 милиарда евро биха могли да се сблъскат с по-леки изисквания, освен ако техните дейности не представляват риск за финансовата стабилност, се казва в изявление на ЕС.

Нови правила за европейските банки

Нови правила за европейските банки

Днес Съветът направи голяма стъпка за подсилване на банковия съюз

Други по-малки фирми ще се сблъскат с по-лек пруденциален режим.

Споразумението, постигнато от дипломати от 28-те държави-членки на ЕС, се нуждае от одобрение от Европейския парламент, преди да стане закон.

Законодателите на ЕС вече подкрепиха законодателен текст, който е много подобен на компромиса, постигнат от държавите от ЕС.

Новите правила ще се прилагат едва след петгодишен преходен период, се казва в изявлението на ЕС.

Компромисът, постигнат в понеделник, дойде след една година преговори, по предложение на Комисията, публикувано през декември 2017 г.