Международна кампания за прекратяване на глобалната доминация на щатския долар в световната търговия и инвестиции е изправена пред криза на доверието, тъй като валутите на нациите, водещи съпротивата, се обезценяват. Само през изминалата седмица китайският юан, руската рубла и аржентинското песо букмално се сринаха, принуждавайки централните банки на страните да предприемат драстични мерки за успокояване на пазарите, пише Business Insider.

Китайската валута падна в четвъртък до най-слабото си ниво тази година на фона на безпокойството на инвеститорите от задълбочаващото се забавяне на втората по големина икономика в света.

Рублата падна под един цент в понеделник, тъй като руската икономика продължава да се отдръпва от въздействието на западните санкции върху износа на енергия. Песото падна с 22% миналата седмица, докато Аржентина продължава да се бори с хиперинфлацията. Слабото представяне на тези валути идва в момент, когато и трите страни се стремят да се откъснат от щатския долар, в това, което е известно като тенденция на дедоларизация.

Долар, подкрепен с Биткойн: Ето кой предлага тази нестандартната идея

Долар, подкрепен с Биткойн: Ето кой предлага тази нестандартната идея

Възможно ли е това и до какво би довело?

На фона на войната на Русия с Украйна Москва и Пекин положиха усилия да намалят зависимостта си от парите в търговията. Миналия месец руският президент Владимир Путин каза, че повече от 80% от търговията на страната му с Китай се извършва в юани и рубли. Междувременно Аржентина разреши на търговските банки да отварят сметки в юани, тъй като са изправени пред осакатяващ недостиг на долари.

Но последните сътресения на обменните курсове в тези страни биха могли да подкопаят антидоларовата тенденция, тъй като вероятно подчертават относителната нестабилност на местните валути спрямо зелените пари.

"Неотдавнашният спад и нестабилност на китайския юан, руската рубла и в по-малка степен на аржентинското песо само ще добавят допълнителни предизвикателства към идеята за дедоларизация", казва Зейн Вавда, пазарен анализатор в DailyFX.

"Основният ефект е доверието, тъй като след отдалечаването от златния стандарт щатският долар се смята за най-стабилната, надеждна и ликвидна валута в световен мащаб. Като се има предвид, че тези страни не са в състояние да осигурят стабилност на собствените си местни валути, вероятно ще бъдат зададени трудни въпроси за това как биха могли да намерят общ език за единна валута, за да се борят с господството на долара", добави Вавда.

"Най-голямото предизвикателство обаче е вътрешно, тъй като споменатите страни не са в състояние да се споразумеят за ясен път към дедоларизация, освен увеличаването на търговията в собствените си валути. Това се увеличи напоследък, когато страните диверсифицираха своите валутни резерви и въпреки това повечето те все още държат повече щатски долари, отколкото всички други валути взети заедно", допълва експертът.

Усилията за дедоларизация в Аржентина засега са намерили ограничен ефект - всъщност самият кандидат за президент на страната настоява за приемането на зелените пари като местна валута в опит да укроти трицифрената инфлация. Наистина, няколко пазарни експерти пренебрегнаха антидоларовата тенденция като нещо с ограничено значение.

Нобеловият икономист Пол Кругман отхвърли шума за дедоларизацията като "много шум за почти нищо", докато бившият министър на финансите Лари Съмърс отхвърли спекулациите за заплахата на китайския юан за господството на долара.

И докато делът на зелените пари в глобалните резерви намаля през последните две десетилетия, те все още представляват близо 60% от световните валутни наличности, според Международния валутен фонд.

Доларът "царува" в продължение на десетилетия като световна резервна валута благодарение на относителната си ценова стабилност и качествата си на сигурно убежище.

Какви са ползите при плащания в китайски юани и ще измести ли юанът щатския долар?

Какви са ползите при плащания в китайски юани и ще измести ли юанът щатския долар?

Пълна дедоларизация не се очаква скоро, но в някои случаи българските дружества вече могат да договорят по-добри цени при плащания в китайски юан