Дефицитът по текущата сметка на САЩ, който е индикатор за търговията на най-голямата икономика в света, е нараснал до 123 милиарда долара през второто тримесечие на годината. И това е най-високото му ниво от 2008 година насам, съобщава BBC.

Основно това се дължи на спад на приходите от чужбина с 5,2 милиарда долара до голяма степен заради налаганите от правителството глоби.

От американското министерство на търговията посочват, че износът на американски стоки също се е свил, а преките чуждестранни инвестиции са отчели рекорден спад.

"Настоящият дефицит не е толкова притеснителен, но все пак САЩ изпитват затруднения от привличането на капиталови потоци", смята икономистът Джей Брисън от Wells Fargo.

Все пак ситуацията не е нещо необичайно за Вашингтон, като се има предвид, че Щатите отчитат постоянен дефицит от началото на 90-те години.

"През последните години показателят нарасна заради по-високите цени на петрола, които от своя страна увеличиха разходите за внос", допълва той.

За второто тримесечие на годината дефицитът се изчислява на 2,6% от брутния вътрешен продукт. Това ниво на индикатора спрямо БВП остава по-ниско от 2005 година, когато делът му е над 6% от американската икономика.