Дивидентните компании отдавна са сред фаворитите на инвестиционни гурута - от Уорън Бъфет до покойния основател на Vanguard Group Джон Богъл. И за това си има причина. Кой не би искал да генерира постоянен доход от своите акции? Мислете за това като за доход подобен на лихвите по депозитите. Само че той често е в пъти по-голям.

Дивидентната акция се отнася до компания, която разпределя част от печалбата си на акционерите - обикновено в пари или акции. Съветът на директорите на компанията решава какъв процент от печалбата да изплаща на акционерите, а останалата част се връща в компанията. Повечето компании предлагат тримесечни дивиденти, но има и такива плащащи на шестмесечен, или годишен период. Има вариант компаниите да разпределят дивидент и под формата на акции вместо парични средства.

И сега идва въпросът как да подберете дивидентните акции, за да сте сигурни, че ще получите плащания и в същото време да разчитате на висока доходност?

Всъщност за индивидуалните инвеститори, това може да е много трудна задача. Защото първо в настоящата среда на коронавирусна пандемия много компании посягат към дивидента си и го прекратяват и второ трудно може да се разчита за по-нататъшен ръст на плащанията, дори при дивидентните аристократи.

Но ще започна малко по-отдалеч : защо да инвестирате в компании изплащащи дивидент?

Изследване на Ѕtаndаrd & Рооrѕ сочи, че изплащащите дивидент компании са генерирали в исторически план доход за инвеститорите, който е бил 22 пъти по-висок от този, реализиран от неизплащащите дивидент компании за периода между 1972 и 2014-та година.

В допълнение, когато инвестирате в компании с дивидент, важни са няколко въпроса - налице ли е ръст в дивидента; колко сигурен е този дивидент; и от колко време е налице ръстът на дивидента?

И докато индивидуалните акции могат да осигурят доход, специфичните рискове при тях, които могат да доведат до прекъсване, намаляване, или отказ от повишението на дивидента, са твърде много.

Вместо да се опитвате да предугадите всички фактори, които биха въздействали върху дивидентната политика на една компания, много по-лесно и удачно би било да диверсифицирате тези рискове. Всички сте чували правилото "не дръж всички яйца в една кошница". Прилагайки това правило, когато си правите дивидентен портфейл, изглежда далеч по-разумно да заложите на няколко различни дивидентни компании, за да намалите свързаните с тях специфични рискове?

И тази диверсификация в дивидентния портфейл може лесно и евтино да се направи с един от най-популярните инвестиционни инструменти в момента - индексните фондове (ETF-и). Предвид на големия инвеститорски интерес към компаниите изплащащи дивидент, е напълно логично голямото разнообразие от ETF-и залагащи на подобен род компании, измежду които могат да избират инвеститорите.

Какво е индексен фонд (ETF) и как работи той?

Индексният фонд е търгуван на борсата фонд, проследяващ един актив, или кошница от активи. Той е подобен на взаимния фонд, но се търгува като индивидуална акция. ETF-ът може да осигури експозиция към широкия пазар, индустриален сектор или друг подсегмент, или актив, обикновено с по-малък риск от притежаването на отделни акции, или други активи.

Например, ако притежавате само акции на компания A, вие сте напълно изложен към риска от поевтиняването на книжата на тази компания. Но с ETF-а може да притежавате компания A заедно с много други компании в същата индустрия, намалявайки риска от сривът при всеки отделен компонент.

Налице е сериозно изобилие от дивидентни индексни фондове. Към момента само в САЩ над 70 фонда съдържат думата "дивидент" в наименованието си, според данни на Morningstar Direct.

Можете допълнително да се заровите и да търсите във вселената на дивидентните ETF-и въз основа на много фактори - от пазарна капитализация (малки, средни, големи компании) до тип на пазарите (развити, нововъзникващи и т.н.).

Ето четири въпроса, които трябва да си зададете, когато обмисляте инвестиция в дивидентен ETF:

Каква е целта на този ETF?

Не всички дивидентни ETF са създадени равни. Някои фондове са насочени към компании, които увеличават изплащанията си ежегодно за минимален брой години. Други могат да се съсредоточат върху компаниите, които плащат най-високата доходност.

Името на дивидентния ETF обикновено показва целта му. Но винаги е добра идея да проверите целта и стратегията на фонда, независимо дали онлайн или в проспекта му. По този начин можете да сте сигурни, че дивидентният ETF е съобразен с вашите цели.

Как се е представял този ETF?

Добре е да се запознаете с историческата възвръщаемост генерирана от избрания от вас индексен фонд. И то не само за последната една година, но и за по-дълги интервали от време - като например 3 и 5 години. Възползвайте се от богатата база с данни на издания като Morningstar Inc. и etfdb.com.

Какъв е годишният доход на ETF-а?

Можете да видите годишното изплащане на дивидентния ETF от проспекта или на уебсайта му. За да изчислите дивидентната доходност сами, разделете последното изплащане на дивидент (на годишна база) на нетната стойност на активите или цената на акцията на фонда.

За да разберете дали е по-голяма от средната, сравнете доходността на фонда с тази на S&P 500, често използван показател за средно изплащане на дивидент.

Колко струва дивидентният ETF?

За да разберете колко струва покупката на един дивидентен ETF, потърсете съотношението на разходната му норма онлайн или в проспекта. Коефициентът на разходите, който включва оперативните разходи на ETF-а, е процент от средните нетни активи на фонда.

Като цяло, пасивните индексни фондове имат най-ниските коефициенти на разходите, докато активно управляваните ETF са склонни да са с по-големи разходи. Коефициентът на разходите се изчислява ежегодно.

Ето и пет от най-популярните дивидентни ETF-а за разглеждане през 2020 г., представени от изданието Investors.com по активи към 11-ти юни (дивидентната доходност на S&P 500 към 12 юни: 1.96%):

  1. Vanguard Total Stock Market ETF (VTI), 139.3 милиарда долара активи, 1.8% годишна дивиденнта доходност.
  2. Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG), 41.5 милиарда долара, 1.8% годишна дивидентна доходност.
  3. Vanguard High Dividend Yield ETF (VYM), 25.4 милиарда долара активи, 3.5% годишна дивидентна доходност.
  4. SPDR S&P Dividend ETF (SDY), 15.2 милиарда долара активи, 3.1% дивидентна доходност.
  5. iShares Select Dividend ETF (DVY), 13 милиарда долара активи, 4.5% годишна доходност.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи