По време на днешната търговия щатският долар леко поевтиня спрямо еврото, лирата стерлинг и японската йена, поскъпвайки спрямо китайския юан.

Вниманието на търговците тази седмица е насочено към изказванията на шефа на Федералния резерв Джеръм Пауъл в Конгреса на САЩ, както и към заседанието на Bank of England.

Пауъл ще представи своя шестмесечен доклад за паричната политика на Комисията по финансовите услуги в Камарата на представителите в сряда и на Сенатската банкова комисия в четвъртък.

Резултатите от следващото заседание на Bank of England ще бъдат обобщени на 22 юни. Експертите очакват Британската централна банка да повиши основния лихвен процент с още 25 базисни пункта - до максимум 15 години от 4,75% годишно.

"Целта на BoE да осигури меко кацане на икономиката е възпрепятствана от устойчивата инфлация и продължаващата силна активност", каза Иън Стюарт, главен британски икономист в Deloitte, цитиран от FT.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта добавя 0,01%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,15%.

Към 10: 30 часа българско време едно евро се разменя на пазара срещу 1,0932 долара в сравнение с 1,0921 долара за евро при затварянето на предишната сесия.

Цената на американската валута по отношение на японската национална възлиза на 141,83 йени по същото време срещу 141,98 йени за долар ден по-рано.

Британската лира стерлинг се покачва с 0,03% - до $1,2794 за един паунд от $1,2792 за паунд в предишната търговия.

Китайският юан се обезценява след намаляването на основните лихвени проценти от Народната банка на Китай. Във вторник НБК понижи основния лихвен процент по заемите (LPR) за период от една година с 10 базисни пункта (bp) до 3,55% годишно. Лихвеният процент по петгодишните заеми е намален до 4,2% от 4,3% годишно, съобщи НБК. Ставките бяха намалени за първи път от август 2022 година.

Доларът се покачи до 7,1715 юана от 7,1634 юана предишния ден.