В хода на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар се понижава спрямо еврото, паунда, йената и повечето основни световни валути. Японската йена се засилва спрямо след период на спад в хода на 13 последователни сесии. Японската валута обаче остава на 20 годишен минимум по отношение на долара.

Експертите приписват слабостта на японската валута с перспективите за поддържане на свръхмеката парична политика на Централната банка на Япония и нарастващата привлекателност на долара на фона на геополитическата несигурност и ястребовите намерения на Фед.

В понеделник управителят на Банката на Япония Харухико Курода потвърди отново ангажимента на регулатора да не втвърдява паричната политика в реч в парламента на страната, въпреки призивите за затягане, за да се ограничи отслабването на йената.

Междувременно изявленията на представители на Фед допринасят за нарастването на очакванията за рязко затягане на политиката на централната банка на САЩ. Президентът на Федералния резерв на Сейнт Луис (FRB) Джеймс Балард заяви в понеделник, че не изключва възможността за повишаване на основния лихвен процент на Фед със 75 базисни пункта наведнъж, въпреки че не вярва, че това е ще бъде задължително.

Към 10:25 часа българско време общата европейска валута се покачва спрямо долара с 0,33% - до $1,0815 за едно евро в сравнение с $1,0788 за евро в края на предишната сесия,

Британският фунт стерлинг поскъпва с 0,08% и се разменя на пазара на ниво $1,3015 за паунд срещу $1,2998 за паунд ден преди това.

Спрямо японската валута пазарният курс на американските пари се понижава с 0,56% - до 128,50 йени за долар спрямо 128,91 йени за долар при закриване на търговията във вторник.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), е надолу с 0,22% в сряда сутринта, докато по-широкият индексът WSJ Dollar се понижи с 0,23%.