Щатският долар в хода на валутната търговия в четвъртък продължава да поскъпва спрямо еврото, паунда и йената след излизането вчера на данните за инфлацията в САЩ през октомври.

Днес сутринта към 10:30 ч. българско време общата европейска валута понижава цената си спрямо долара с 0,26% до $1,1456 за евро в сравнение с $1,1483 за евро в края на предишната търговия.

Стойността на американската валута спрямо японската се повиши с 0,19% до 114,09 йени за долар срещу 113,91 йени за долар в сряда.

Курсът на британската лирата стерлинги спад с 0,28% спрямо щатския долар до $1,3374 за паунд, австралийският долар се понижава с 0,22%, до $0,7311.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,06%, по-широкият индекс на долара WSJ - 0,07%. Стойността на индекса в сряда се покачи над 94,8 пункта за първи път от юли 2020 г. на фона на статистиката, показваща значително ускоряване на инфлацията в САЩ миналия месец. В четвъртък показателят е на ниво 94,9 пункта.

Според Министерството на труда потребителските цени в Съединените щати през октомври са се повишили с 6,2% в сравнение със същия месец на миналата година - най-високият темп от почти 31 години (от ноември 1990 г.). Месец по-рано инфлацията в САЩ беше 5,4%, а експертите очакваха тя да се ускори през октомври до 5,8%.

Инвеститорите следят отблизо данните за инфлацията в САЩ, тъй като те са от ключово значение за решенията на Федералния резерв относно бъдещата парична политика. "Ако инфлацията не започне да намалява, Фед може да се наложи да ускори темпото на програмата си за обратно изкупуване и да премине към повишаване на лихвите", каза Нанси Дейвис, основател на Quadratic Capital Management.

Според CBA вероятността за повишаване на лихвените проценти от Централната банка на САЩ през декември 2022 г. се оценява от пазара на 64%, спрямо 58% преди публикуването на данните за инфлацията през октомври. Очакванията на търговците за повишаване на лихвите ще се повишат, което ще осигури подкрепа за щатския долар, смятат анализаторите на CBA. Според тях повишената инфлация в Съединените щати е по-вероятно да бъде трайна, отколкото временна, тъй като дългосрочните инфлационни очаквания на американците са се увеличили значително, а темпът на растеж на заплатите се е ускорил.