По време на търговията в сряда американският долар се обезценява спрямо основните световни валути, негови най-големи конкуренти

Инвеститорите оценяват последните коментари на Джанет Йелен, бивш председател на Федералния резерв, която беше номинирана от новоизбрания президент Джо Байдън за поста министър на финансите. По време на изслушването си във финансовия комитет на Сената във вторник Йелен призова депутатите да "действат мащабно", за да избегнат продължителния икономически спад и отхвърли опасенията от нарастващия държавен дълг на САЩ.

В същото време Йелен потвърди ангажимента си за пазарно формиране на обменния курс на долара и даде да се разбере, че САЩ не търсят по-слаба национална валута, за да получат конкурентни предимства. Тя нарече опитите на някои държави да манипулират изкуствено валутите си неприемливи.

Встъпващият в сряда нов президент на САШ - Джо Байдън , миналата седмица Байдън предложи нов стимулиращ пакет, включващ нов кръг от директни плащания към американците, увеличение на добавките за обезщетения при безработица и удължаване на тази програма за по-дълъг период.

Китайската народна банка запази основния си лихвен процент непроменен за девети пореден месец, тъй като икономиката продължава да се възстановява от кризата, причинена от пандемията COVID-19. Годишният ставка остава на ниво от 3,85%, като за последно този процент е намален през април 2020 г. Лихвената ставка по петгодишните заеми се поддържа на ниво 4.65%, информира Trading Economics.

Днес сутринта общата валута поскъпва спрямо американската с 0,2% - до 1,2213 долара за едно евро в сравнение с 1,2129 долара за евро в края на предишната сесия.

Европейската единна валута е стабилна спрямо японската и се търгува на ниво 126,06 йени за евро, спрямо 126,02 йени за евро ден по-рано.

Стойността на "зелените пари" падна спрямо японската валута с 0,15% - до 103,74 йени за долар срещу 103,9 йени за долар във вторник.

Британският паунд в сряда сутринта поскъпва с 0,25% спрямо долара до $1,3664 за лира спрямо $1,3630 за лира при затварянето на търговията вчера.

Американската валута поевтинява по отношение на китайската с 0,21% - до 6,4651 юана за един долар, в сравнение с 6,4790 юана за долар в края на предишната търговия.

Индексът ICE, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, е спаднал с 0,17% спрямо предходния ден. Показателят WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,16%.