Американският долар поскъпва спрямо основните валути в понеделник. "Зелените пари" отчетоха най-голямата си седмична печалба за повече от месец, след като търговците затвориха къси позиции за 18,35 милиарда долара преди дългоочакваното политическо заседание на Федералния резерв на 15 и 16 юни, пише Ройтерс.

Щатският долар спечели 0,1% спрямо общата валута до ниво на размяна $1,20980 за евро днес сутринта, след като докосна почти едномесечния връх от $1,2093 за евро в предходната сесия.

Японската валута пада с 0,1% до 109,67 йени за долар, след като в петък отслабна до 109,840 за първи път от 4 юни.

Британската лира стерлинг в понеделник, 14 юни, съвсем слабо се покачва - 0,08% до 1,4107 паунда за долар от $1,4095 за паунд в предишната търговска сесия, информира Тrading Еconomics.

Доларовият индекс, който измерва динамиката на американската валута спрямо шест конкурентни валути, днес е с 0,1% по-силен при  ниво 90,564 пункта. В петък той достигна максимума от 90.612 пункта, завършвайки седмицата с 0,4% ръст.

"Препозиционирането на долара показва известна нервност, които се насочва към политиката на FOMC", написа в бележка стратегът на NAB Джейсън Уонг, позовавайки се на Федералния комитет за отворен пазар, който ще заседава за два дни - от вторник до сряда.

"През последния месец изглежда се засилва припевът, че времето за разговори за постепенно намаляване на покупките на облигации е дошло", добавя Уонг, цитиран от Ройтерс.

Посоката на долара се определяше през последните седмици чрез колебливи залози за това дали инфлационният натиск от икономическото отваряне може да принуди FOMC за по-ранно намаляване на стимулите, които водеха до обезценяване на валутата.

Многократните коментари на политиците, че инфлацията ще бъде временна, помогнаха да се успокоят тези тревоги, но пазарите сега очакват нови сигнали от страна на Фед за момента на излизане от ултра меката парична политика.