В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският долар леко поскъпва спрямо еврото и британската лира стерлинг, като по-стабилно укрепвайки по отношение на японската йена.

Към 11 часа българско време общата европейската валута поевтиня спрямо американската с 0,07% - до 1,0773 долара за едно евро срещу 1,0782 долара за евро при затварянето на предходната сесия.

Курсът на британската лира стерлинг в същото време спадна с 0,06% и се търгува на пазара по $1,2544 за едни паунд в сравнение с $1,2560 за паунд в края на вчерашния работен ден.

Цената на щатската валута спрямо японската се повиши с 0,49% - до 139,59 йени за един долар срещу 138,92 йени за долар при затварянето на пазара в четвъртък.

Китайският юан се обезценява в петък след публикуването на статистически данни, показващи по-малко съществено от очакваното покачване на инфлацията в страната. Двойката долар/юан се търгува за 7,1236 юана срещу 7,1123 юана ден по-рано.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,05%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,12%.

Статистика на Министерството на труда на САЩ, публикувана вчера, показа увеличение на броя на молбите за обезщетения за безработица в страната до най-високото ниво от октомври 2021 година. Това бе прието от инвеститорите като сигнал, че затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв е започнало да оказва влияние върху пазара на труда в САЩ.

Увереността на търговците, че Фед ще спре цикъла на повишаване на лихвените проценти през юни се увеличи след публикуването на тези данни, отбелязва Market Watch.

Американският парично-кредитен регулатор ще проведе следващото си заседание на 13-14 юни. В деня, в който започне двудневната среща, Министерството на труда на САЩ ще публикува данни за динамиката на инфлацията в страната за май, което може да повлияе на решението на централната банка.

Европейската централна банка ще заседава на 15 юни. Търговците очакват европейският регулатор да повиши основните лихвени проценти с 25 базисни пункта на предстоящата среща. Пазарът също така очаква те да се покачат със същата число през юли, въпреки факта, че затягането на паричната политика вече доведе до рецесия в еврозоната.