В началото на валутната търговия в четвъртък щатският долар умерено се обезценява спрямо еврото и расте по отношение на паунда и йената.

Днес сутринта общата европейска валута се разменя срещу американската на ниво $1,1752 за евро в сравнение с $ 1,1746 за евро в края на търговия в сряда.

Стойността на долара спрямо японските пари се повиши до 105,29 йени срещу 105,17 йени за долар предния ден.

Еврото се търгува спрямо японската национална валута по 123,74 йени, в сравнение с 123,53 за евро йени в сряда.

Британският фунт стерлинг днес на пазара струва 1,3008 долара в сравнение с 1,3012 долара в края на предишната търговия и по 1,1072 евро срещу 1,1078 евро за паунд вчера.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,01% по време на търговията. По-широкият индекс на WSJ долар също е нараснал с 0,01%.

Пазарните участници продължават да следят дискусията около новите икономически стимули в САЩ. В сряда финансовият министър Стивън Мнучин изрази съмнения относно възможността за нов стимулационен пакет преди президентските избори.

Търговците са съсредоточени и върху съдбата на търговското споразумение между Лондон и Брюксел. По-рано британският премиер Борис Джонсън заяви, че не вижда надежда за сделка, ако не бъде постигнато договореност преди срещата на върха на ЕС, която започва на 15 октомври, пише The Guardian. Според вестника обаче главният преговарящ от Великобритания Дейвид Фрост вярва, че споразумението все още е възможно през следващите седмици.

"Паундът е под сериозна заплаха, ако страните не могат да намерят общ език - и пазарът не изглежда готов за лоши новини по тази тема. Ако заглавията обявят, че "ледът се е счупил" и двете страни са " влезли в тунела ", т.е. е постигнато принципно споразумение и се работи по детайлите, паундът може да нарасне много значително, "- каза главният валутен стратег в Saxo Bank Джон Харди.

Обменният курс на китайската валута днес сутринта е 6,7214 юана за долар в сравнение с 6,7151 юана за долар в края на предишната търговска сесия.

Инфлацията в Китай се забави през септември до най-ниското си ниво от февруари 2019 г. на фона на осезаемо отслабване в раста на хрпанителните цени. Потребителските цени (CPI) са се повишили с 1,7% на годишна база през миналия месец, след като се вдигнаха с 2,4% през август, показват данните на Държавната статистическа служба на КНР. Анализаторите прогнозираха среден ръст от 1,8%, съобщава Trading Economics.