В хода на валутната търговия в сряда американският долар премина в подем спрямо основните си конкуренти - европейската и японската валути. Причината за спада му от началото на годината - опасенията че правителството на САЩ няма да може ефективно да изпълнява функциите си вече като че ли отмина.

Днес сутринта курсът на еврото отношение на "зелените пари" се понижава до ниво $1,2248 в сравнение с $1,2260 при закриване на търговията в Ню Йорк вчера.

Спрямо японската валута, американската поскъпва в същото време до 110,82 йени за долар, при 110,45 йени ден по-рано.

За едно евро сутринта дават по 135,73 йени в сравнение с 135,42йени във вторник.

Може да се каже, че вероятността администрацията да спре работа е силно надценена, макар текущото споразумение за финансиране правителството на САЩ е в сила до 19 януари. От друга страна ситуацията стана предлог за спекулации, докато доларът наистина се намира под голям натиск, отбелязват анализаторите.

Курсът на австралийския долара подскочи до 4-месечен максимум, нараствайки до цена от почти 0,80 американски долара. В сряда стана ясно, че одобрените кредити за покупки на имоти в Австралия в края на миналата година са нараснали с над 2 процента.