Домакинствата в САЩ са натрупали над половин трилион долара нов дълг за последната година, пише Business Insider, цитирайки данни от Федералния резерв. Така общият дълг на домакинствата вече достига 12.84 трилиона долара или около 2/3 от брутния вътрешен продукт на Съединените щати.

Статистиката плаши някои от икономистите. За разлика от държавния бюджет, който може да бъде "оставян" година след година, потребителските заеми трябва да бъдат плащани. И въпреки ниските официални лихви от Фед, тези на кредитните карти и заемите за малки бизнеси не са на такива нива.

Майкъл Либовиц, съосновател на анализаторската компания 720 Global, смята, че икономиката на САЩ вече е "опасно близо до ръба".

"Повечето потребители, особено тези в долните 80%, са разорени. Много от тях са взимали колкото могат повече пари. Изплащането на този дълг ще послужи като мокра кърпа върху растежа на икономиката в следващите години. И докато заплатите не започнат да растат по-бързо от реалната инфлация, проблемът само ще се задълбочава", смята той.