Разделя ли се България с 20% от държавния поземлен фонд? Този въпрос предизвика поредния трус около проекта за Бюджет 2024, който беше представен в детайли в края на миналата седмица. По всичко изглежда, че тепърва ще има много политически спорове по темата - най-ключовият белег за това са политическите изказвания "на едро" от всички заинтересовани страни.

По следите на едни 340 млн. лева

В петък в някои сайтове се появи становище на земеделския министър Кирил Вътев, свързано с бюджетната процедура и по-специално с прогнозните приходи за 2025 г.

Приходната част на бюджета куца

Приходната част на бюджета куца

В края на септември КФП е с дефицит от 780 милиона лева

"Прогнозната стойност на касовите приходи от продажбата на земи от държавния поземлен фонд чрез поименни компенсационни бонове (ПКБ), посочени в предложената рамка за бюджет на МЗХ за 2025 г. е в размер на 340 млн. лв. За тази стойност, при допускане на продажба чрез търг на земи от държавния поземлен фонд (ДПФ) за притежатели на поименни компенсационни бонове, на компенсаторни записи и на жилищни компенсаторни записи, ще са необходими по предварителни разчети приблизително 700 000 дка., което представлява 1/5 от наличния държавен поземлен фонд", пише Вътев.

Той отбелязва, че даването под наем и аренда на държавни земи носи по около 90 млн. лева приходи годишно.

Николай Василев: Приходите в Бюджет 2024 са надценени, страната задлъжнява опасно

Николай Василев: Приходите в Бюджет 2024 са надценени, страната задлъжнява опасно

Икономистът се усъмни в скорошното ни присъединяване към еврозоната

С оглед изискванията на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, при евентуален търг 60% от цената се плаща с компенсаторки, а останалите - с парични средства по пазарна оценка.

Темата се политизира

Темата беше подета още същия ден от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов, според когото става дума за "абсолютно скандално решение на Асен Василев". Пред "Фокус" той призова земите да бъдат раздадени на млади фермери

Адемов определи компенсаторните бонове като "едни хартийки, които навремето са купени за стотинки с номинал 1000 лева примерно сега".

ЕК "срина" макрорамката на българския проектобюджет за 2024 година

ЕК "срина" макрорамката на българския проектобюджет за 2024 година

Заложените данъчно-осигурителни приходи са прекалено оптимистични

В началото на новата седмица председателят на земеделската комисия в НС Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) обаче излезе с друг прочит - приходите може да се окажат по-високи от 340 млн. лева. "Предлагане на земеделска земя вече няма в България, пазарът е труден, конкуренцията е жестока. Едни такива активи като обеми все още най-много ги има държавата. Интерес би имало огромен и могат да влязат дори и повече пари от продажбата на този един фонд в бюджета", заяви тя пред БНР, като добави, че е "управленско решение" дали земята ще се продава или ще се отдава.

Танева допълни, че дебат по темата в ресорната комисия не е имало и през тази седмица вероятно той ще се проведе.

От "Възраждане" определиха действията на финансовия министър като "нарушение на Конституцията на Република България и поредното национално предателство": "Под предлог в Бюджет 2024 да се заложи един изкуствен 3 процентен дефицит, ще се даде възможност определени лица да закупят за жълти стотинки една пета от Държавния поземлен фонд на България".

Президентът Румен Радев директно заплаши с вето на бюджета, като определи евентуалното разпродаване на държавна земеделска земя като "недопустимо": "Тази земя е стратегически ресурс, свързан с нашата национална продоволствена сигурност, и не може да бъде пропилявана заради текущи бюджетни нужди, нито да служи като компенсация за невъзможността да се управляват държавните финанси". Държавният глава видя и риск от злоупотреби.

Самият Асен Василев също коментира пред медиите казуса, но твърде лаконично. На брифинга за представянето на проектобюджета финансовият министър заяви: "Няма такива приходи, заложени в бюджета за 2024 г., това са някакви фалшиви новини, които циркулират".

Какво пише в документите

Пълният "пакет" на проекта за Бюджет 2024 е наистина пълен само ако го изтеглите от сайта на Народното събрание. Там са всички документи, свързани с процедурата.

Сред тях е и справката за отразяване на становищата от различните ведомства в хода на съгласуването на проекта. Сред всички тях е и това на агроминистъра.

Становището на Кирил Вътев обаче остава с резолюция "Не се приема". Мотивът: "Предложението ще бъде разгледано на по-късен етап при изготвянето на Средносрочната бюджетна прогноза 2025-2027 г.".

Така в проектобюджета на МЗХ частта с актуализираната бюджетна прогноза за 2025 съдържа допълнителни неданъчни приходи в частта "Други", която е с точно 340 млн. лева по-голяма както от тази за 2024 г., така и от очакваното за 2026 г. Няма допълнително пояснение за нея.

Фактически министър Василев е прав - тези приходи не са заложени в бюджета за догодина, но очевидно очакването на финансовото министерство е да се случат. По-догодина.