Златото все още е "сравнително евтино" и може да продължи да се покачва, казва пред CNBC Ричард Кели, директор "Глобална стратегия" в TD Securities. Той припомни, че през миналата година ценният метал поскъпна значително, но след това изтри част от печалбата, което "изплаши някои инвеститори".

През август миналата година спот цената докосна $2 063 за унция, а към днешна дата тя е $1 873.

През първите месеци на 2021 г. златото бе под натиск насред рязък скок на доходността на американския дълг, предизвикан от опасения от инфлация и последващи мерки от Федералния резерв. Златото традиционно се смята за защитник от инфлацията, но всеки опит на централните банки да успокоят повишаването на цените обичайно е лоша новина за ценния метал. Сега някои инвеститори залагат, че инфлация ще има и тя няма да е "преходна", както смята председателя на Фед Джером Пауъл, както и че централната банка ще реагира твърде късно.

Кели подчертава и връзката на златото с американския долар. Тъй като ценния метал се търгува в зелената валута, всеки спад на долара води до по-високи цени на златото. Стратегът посочва още, че златото, както и другите основни валути, изглеждат твърде скъпи, което подсказва възможен спад.

"Златото е сравнително евтино ... и определено има потенциал да навакса", смята той.

По-рано тази седмица в бележка до клиентите от JPMorgan посочиха, че институционалните инвеститори зарязват bitcoin за сметка на златото.

*Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционни решения