Доларът покачва курса си спрямо еврото и леко поевтинява към йената в началото на валутната търговия в петък. Паундът е стабилен спрямо американската валута и се покачва по отношение на европейската. Във фокуса на вниманието на трейдърите остават политическата ситуация във Вашингтон и търговският конфликт между САЩ и Китай.

Инвеститорите запазват оптимизма си в навечерието на поредния кръг преговори между двете най-големи икономика в света, които ще се проведат в столицата на САЩ в началото на октомври.

Тръмп каза в сряда, че вижда добри шансове за търговското споразумение с Китай и то може да бъде подписано по-рано, отколкото мнозина си мислят. Добавяйки, че Пекин вече е започнал да увеличава закупките от САЩ на говеждо и свинско месо.

От своя страна официален представител на министерството на търговията на Китай съобщи са сключени от китайски компании големи сделки за американска соя и свинско месо.

В същото време пазарните участници се тревожат от началото на процедурата за импийчмънт на президента Тръмп.

Общата валута днес сутринта се понижава с 0,12% по отношение на американската и се разменя при курс $1,0908 за евро от $1,0921 за евро при закриване на търговията в четвъртък.

Европейските пари поевтиняват и спрямо японската валута с 0,17% - до 117,58 йени за евро при курс 117,78 йени аз евро ден по-рано.

Доларът леко се понижава по отношение на йената и днес двойката се търгува при курс 107,76 йени за долара при 107,83 йени в четвъртък.

Фунтът стерлинг е стабилен и днес струва $1,2329 в сравнение с $1,2328 за паунд в края на валутната търговия вчера. При това спрямо общата валута британската поскъпва до 1,1297 евро за фунт при 1,1287 евро за фунт в четвъртък.