В хода на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар е стабилен спрямо еврото и британската лира стерлинг, укрепвайки спрямо японската йена. Пазарите очакват, че неочакваното решение на редица страни от пакта ОПЕК+ да намалят производството ще доведе до продължителен период на висока инфлация в света и забавяне на края на цикъла на затягане на паричната политика на световните централни банки.

Подобно решение може да направи работата на Федералния резерв за борба с високата инфлация "малко по-трудна", каза президентът на Федералната резервна банка на Сейнт Луис (FRB), Джеймс Булард.

"Това решение на страните производителки на петрол беше неочаквано, но дали ще има дългосрочни последици е открит въпрос", каза Булард пред Bloomberg в понеделник. "Цените на петрола се колебаят постоянно и е трудно да ги проследим точно, което прави нашата работа малко по-трудна." Според Булард основният лихвен процент на Фед, който в момента е 4,75-5%, трябва да бъде повишен до 5,5-5,75%.

Към 10:05 часа българско време двойката евро/долар се търгува за $1,0907 в сравнение с $1,0899 при затваряне на пазара в понеделник.

Един британски паунд на борсовия пазар сутринта струва 1,2423 долара спрямо 1,2413 долара в края на предния работен ден.

Цената на щатската валута спрямо йената се повиши с 0,23% - до 132,71 йени за един долар спрямо 132,46 йени за долар в предходната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,11% по време на търговията във вторник, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,15%.

Австралийският долар падна с 0,37% до $0,6761 в сравнение с $0,6786 предишния ден. Той се обезценява след решението на Централната банка на Австралия (RBA) да спре цикъла на повишаване на основния лихвен процент. RBA запази лихвения процент на 3,6% годишно днес, най-ниското ниво от май 2012 г. От май миналата година процентът е повишен общо с 350 б.п. Ръководителят на RBA Филип Лоу обаче предупреди, че централната банка е готова да възобнови повишаването на лихвите, ако е необходимо.