По време на валутната търговия в понеделник щатският долар слабо поевтинява спрямо йената, но се засилва по отношение на еврото и британската лира.

Днес сутринта към 10:00 часа българско време общата валута се разменя срещу американската на ниво $1,2189 за евро в сравнение с $1,2192 за евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на американските пари спрямо японската национална валута възлиза на 109,77 йени за долар срещу курс 109,85 йени за долар при закриването на търговията в петък.

За една британска лира стерлинг днес на пазара дават $1,4181 в равнение с срещу $1,4188 за паунд в края на за предходната сесия и по 1,1635 евро срещу 1,1638 евро за паунд в петък.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), добави 0,02% по време на днешната търговия, докато по-широкият индекс WSJ Dollar губи 0,01%.

Американският президент Джо Байдън представи в петък бюджетен план за увеличаване на държавните разходи до 6 трилиона долара през фискалната 2022 г., която започва на 1 октомври 2021 година.

В своя бюджетен план Байдън предлага да се отменят намаленията на данъците, предприети при предишния президент на САЩ Доналд Тръмп. По този начин ставката на корпоративния данък върху дохода трябва да се върне до 28%, а ставката на данъка върху капиталовите печалби за най-богатите граждани трябва да се върне до нивото от 39,6%.

Междувременно продажбите на дребно в Япония са скочили с 12% през април 2021 г. от същия месец на миналата година, показват данни на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на страната. Темповете на растеж се ускориха значително в сравнение с март (5,2%) и станаха най-високите от март 1997 г. насам.

Експертите обаче очакваха по-значително увеличение на продажбите на дребно през миналия месец - с 15,3%, съобщава Trading Economics.

Инвеститорите също очакват публикуването на предварителни данни за промените в потребителските цени в Германия през май.

Американският долар спрямо китайската национална валута се търгува по около 6,3690 юана, спрямо 6.3685 юана за долар в петък. Индексът на мениджърите по покупките (PMI) в китайската преработвателна индустрия през май е спаднал до 51 пункта от 51,1 пункта месец по-рано, показват данни на Държавната статистическа служба . PMI на услугите и строителството се повиши до 55,2 пункта през май от 54,9 пункта през предходния месец, пишеTrading Economics.

Неотдавнашното укрепване на китайската национална валута се дължи на краткосрочни спекулации и няма да продължи дълго, каза бившият говорител на Народната банка на Китай Шен Сонченг за Синхуа.

"Изглежда, че НБК се чувства добре с посоката на юана, но не и със скоростта на неговото поскъпване, подхранвана от спекулации относно използването на валутата за ограничаване на вносната инфлация", заяви Фиона Лин, старши валутен анализатор в Malayan Banking Berhad, цитирана от Bloomberg .

Експертът предполага, че юанът все още може да се засили до 6,2 юана за долар. През май китайската национална валута спечели над 1,6% спрямо щатския долар и може да демонстрира максимален месечен ръст от ноември насам.