По време на валутната търговия в сряда сутринта доларът се покачва спрямо еврото и британския паунд и леко намалява по отношение на йената. Анализаторите се опитват да предскажат по-нататъшната траектория на основния лихвен процент в САЩ.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), днес се понижава с 0,1%, а по-широкият индекс на долара WSJ остава стабилен.

Към 10 часа българско време едно евро струва на пазара 1,1017 долара в сравнение с 1,1029 долара за евро в края на предишната сесия. Общата европейска валута губи още 0,10% към стойността си спрямо американската.

Цената на американската валута спрямо японската в същото време възлиза на 121,08 йени за долар срещу 120,80 йени за долар след края на търговията във вторник.

Британският фунт стерлинг днес сутринта се понижава с 0,04% до ниво на размяна от $1,3259 за едни паунд. Австралийският долар спадна с 0,17% до $0,7457.

"Докато доларът получава подкрепа от все по-ястребовата позиция на Фед, каза Джо Манимбо, старши анализатор в Western Union Business Solutions, пазарът изглежда приема, че Фед може да осигури меко кацане и това подкрепя апетита към риск."

В понеделник председателят на Фед Джером Пауъл каза, че регулаторът е готов да ускори темпа на повишаване на лихвите. Във вторник президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Балард, един от основните привърженици на строгата парична политика, отговори на въпрос колко бързо трябва да действа централната банка: "Колкото по-рано, толкова по-добре".

Балард добави, че най-добрият пример е цикълът на затягане на паричната политика през 1994 г., когато Фед под ръководството на Алън Грийнспан повиши лихвата от 3% на 5,5% в рамките на една година.

Търговците оценяват вероятността от повишаване на лихвите на Фед с 50 базисни пункта през май на около 62%, според CME. Икономистите от Goldman Sachs очакват ставката да бъде увеличена с още половин процентен пункт и на срещата през юни.