В хода на валутната търговия в петък щатският долар продължава да расте спрямо еврото и британската лира, като се променя сравнително слабо по отношение на японската йената.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинг и шведската крона), днес добавя към стойността си 0,13%, а по-широкият доларов индекс WSJ расте с 0,12%.

Към 10 часа българско време общата валута поевтинява с 0,48% и едно евро се пордава на пазара за 1,1012 долара в сравнение с 1,1066 долара за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута по отношение на японската национална е поти без промяна и днес сутринта възлиза на 115,47 йени за долар срещу 115,46 йени за долар при закриване на търговията в четвъртък.

Британската лира днес сутринта спад с 0,21% и се търгува спрямо долара на ниво около $1,3320 за един паунд.

Пазарите остават фокусирани върху ситуацията в Украйна и нейното възможно въздействие върху глобалната икономика и инфлацията.

Ръководителят на системата на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл отбеляза, че конфликтът между Русия и Украйна вероятно ще доведе до ускорена инфлация в краткосрочен план поради скока на цените на суровините и особено на енергийните.

По време на речта си пред Банковата комисия на Конгреса той повтори, че ще подкрепи решението за повишаване на основния лихвен процент с 25 базисни пункта на заседанието на регулатора на 15-16 март.

За Европа военната инвазия на Руската федерация в Украйна крие по-големи рискове, отколкото за САЩ. По-специално, покачването на цените на газа и електроенергията може да забави възстановяването на промишленото производство и потребителските разходи, а това от своя страна ще забави процеса на нормализиране на паричната политика на Европейската централна банка, смятат анализатори от холандската банка ING.