По време на валутната търговия в понеделник щатският долар засилва своите позиции спрямо еврото, паунда и йената.

Към 10 часа българско време общата европейска валута се понижава спрямо долара с 0,17% и се разменя на ниво $1,1260 за едно евро в сравнение с $1,1290 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута по отношение на японската национална валута се покачва с 0,19% до 114,24 йени за долар срещу 113,99 йени за долар при закриване на търговията в петък.

Британската лира стерлинг в понеделник сутринта се търгува спрямо американската валута с 0,12% по-евтино - при курс 1,3430 долара за един паунд.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта добавя 0,1%.

Търсенето на долари, както и други активи на "сигурното убежище", нараства на фона на нова вълна от COVID-19 и въвеждането на карантинни ограничения в Европа.

В допълнение, доларът беше подкрепен от изявления на двама представители на системата на Федералния резерв (FRS), които предположиха, че Фед може да ускори темпото на прекратяване на програмата за обратно изкупуване на активи.

След резултатите от срещата през ноември Федералният резерв обяви, че ще намали обема на покупките на активи през текущия месец с 15 милиарда долара и ще продължи да съкращава програмата през декември. През ноември обемът на покупките на американски облигации ще намалее с $10 милиарда - до $70 милиарда, на ипотечните облигации - с $5 милиарда, до $35 милиарда. През декември обемът на обратното изкупуване ще намалее до $60 милиарда и $ 30 милиарда.

Междувременно членът на Борда на Федералния резерв Кристофър Уолър би искал да завърши тази програма до края на първото тримесечие. Бързото отмяна на покупките на активи ще даде на Фед повече пространство за маневриране при вземането на решение кога да повиши основния си лихвен процент, каза Уолър в петък.

В момента финансовите пазари очакват първото повишаване на лихвите от Централната банка на САЩ през юни 2022 година.