Курсът на еврото в началото на днешната валутна търговия е близко до най-ниското ниво от 7 месеца насам. Инвеститорите очакват Европейската банка да запази или разшири стимулиращата си паричнокредитната си политика. От друга страна те смятат за твърде вероятно Федералният резерв на САЩ да вдигне основите лихви до края на тази година.

"В крайна сметка няма никакви фактори, способни да провокират разпродажба на долари, ако не се смята евентуална победа на Тръмп, но тя е на този етап малко вероятна", коментира анализаторът на Gaitame.com Research Institute Кумико Исикава, цитиран от MarketWatch.

През миналата седмица шефът на ЕЦБ Марио Драги опроверга съобщенията, че централната банка на еврозоната разглежда възможността да съкрати програмата си за изкупуване на активи. Напротив - даде сигнал, че нейният срок може да се продължи.

Еврото поевтинява спрямо долара пета търговска сесия поред, което е най-дългото падане на общата валута от май насам. При това очакванията на трейдърите това да продължи са нараснали.

Сутринта курсът на общата валута се понижи до $1,0878 в сравнение с $1,0884 при закриване на предишната сесия на северноамериканската търговия. В нейния ход еврото спадна в даден момент до минимум от март насам - $1,0859.

Курсът на долара спрямо йената се покачи до 103,89 против 103,80 йени при закриване на петъчната търговия.

Еврото се покачва спрямо японската валута до 113,01 йени в сравнение с 112,95 йени в края на предишната сесия.