В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар се понижава спрямо еврото, йената и британската лира стерлинг. Ключовото събитие за пазарите тази седмица ще бъде заседанието на Европейската централна банка, резултатите от която ще бъдат публикувани в четвъртък. Поради високата инфлация анализаторите очакват курс към затягане на паричната политика, което ще бъде положително за стойността на еврото.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона) днес спадна с 0,1%, а по-широкият индекс на долара WSJ се понижи също с 0,1%.

Към 10 часа българско време общата европейска валута се разменя на пазара срещу 1,0728 долара в сравнение с 1,0719 долара за едно евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута към японските национали пари се понижи в същото време до 130,54 йени за долар от 130,88 йени за долар при закриване на търговията в петък.

Британската лира стерлинг днес сутринта поскъпна по отношение на долара до $1,2537 за един паунд от $1,2488 за паунд при затваряне на предходната търговска сесия.

Доларът се засили в петък след публикуването на статистиката за пазара на труда в САЩ, която потвърди мнението на инвеститорите, че Федералният резерв ще продължи бързото затягане на паричната политика.

Според доклада на Министерството на труда, броят на работните места в икономиката на САЩ през май се е увеличил с 390 хиляди. Данните за април са ревизирани към по-добро: броят на работните места се е увеличил с 436 хиляди, а не с 428 хиляди, както беше съобщено по-рано. Експерти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха средно увеличението им през май с 318 хиляди места.

Безработицата в САЩ през миналия месец остана на нивото от април - 3,6%. Средно анализаторите очакваха той да спадне до 3,5%. Темпът на растеж на почасовите заплати се забави до 5,2% на годишна база от 5,5% през април.

Въпреки че темпът на увеличение на заплатите се забави донякъде, те все още са твърде високи, за да може Фед да спре да затяга политиката, каза анализаторът на Janus Henderson Мат Перон.

Икономистите обаче отбелязват, че няколко статистически доклада посочиха възможността за забавяне на икономическия растеж на САЩ. Така индексът на бизнес активността в сектора на услугите (ISM Non-Manufacturing) през май падна до минимум за 15 месеца, а продажбите на нови сгради в страната спаднаха с най-висок темп от девет години.

В тази връзка някои експерти започнаха да казват, че Фед може да се наложи да забави темпото на повишаване на лихвите, което ще се превърне в възпиращ фактор за стойността на долара, пише The Wall Street Journal.