По време на валутната търговия в петък сутринта щатският долар поевтинява спрямо еврото и йената, но се засилва спрямо британската лира стерлинг. Турската валута се срина до ново дъно - над 17 лири за долар.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,04%, докато по-широкият индекс на долара WSJ губи 0,01%.

Към 10:05 ч. българско време курсът на общата европейска валута се покачва спрямо долара с 0,16% - и се търгува по $1,1253 за едно евро в сравнение с $1,1240 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американските пари по отношение на японската национална валута в същото време се понижава до 113,47 йени за долара срещу 113,63 йени за долар при закриването на търговията в петък.

Британската лира стерлинг губи 0,23% и на пазара в понеделник сутринта за едни паунд дават1,3202 долара.

Турската лира продължава да поевтинява, актуализирайки все нови и нови антирекорди. Курсът на долара се повиши днес сутринта до 17,2962 лири срещу 16,4100 лири за долар при затварянето на пазара в петък. От началото на тази година стойността лирата е спаднала със 131% по отношение на щатския долар.

Доларът се повиши спрямо китайската валута до 6,3785 юана за долар от 6,3754 юана за долар в края на предишната сесия след понижение на основната лихва по кредитите (LPR) от Народната банка на Китай. НБК намали лихвата за първи път от 20 месеца от 3,85%.на 3,8% годишно

Трейдърите продължават да оценяват решенията на световните централни банки, приети на базата на проведените срещи миналата седмица. Така Федералната резервна система на САЩ обяви увеличение на процента на съкращения при обратното изкупуване на активи и даде да се разбере, че може да повиши основния лихвен процент три пъти през 2022 г.

Членът на Борда на Федералния резерв Кристофър Уолър каза в петък, че централната банка на САЩ може да се наложи да повиши лихвите "скоро след приключването на програмата за обратно изкупуване на активи". В тази връзка се появиха прогнози, че първото увеличение на лихвата от Фед може да се случи още през март следващата година.