По време на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар леко се увеличава спрямо еврото и умерено се понижава по отношение на японската йена и британската лира .

Към 10 часа българско време на пазара за едно евро дават 1,1760 долара в сравнение с курса $1,1762 за евро в края на предишната сесия. В определен момент от днешната търговия общата европейска валута се понижи до $1,1753, което беше най-ниското й ниво от 17 седмици, отбелязва Trading Economics.

Курсът на американската валута по отношение на японската възлиза на 110,20 йени за долар срещу 110,25 йени за долар при закриване на търговията в петък.

В понеделник сутринта британската лира стерлинг поскъпва с 0,12% и се търгува по 1,3888 долара за едни паунд.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), губи 0,03%, докато по-широкият индекс на долар WSJ не показва промяна.

Доларът се подкрепя от предположенията, че Федералният резерв на САЩ скоро ще започне постепенно да отменя своите стимулиращи мерки на фона на доброто възстановяването на американската икономика.

Фокусът остава върху ситуацията с разпространението на коронавируса в света. Междувременно в Съединените щати миналата събота бяха открити повече от 100 000 нови случая на инфекция, най-високият брой за 6 месеца.

Длъжностни лица от здравната система на Съединените щати предупредиха, че нарастването на случаите и смъртните случаи ще продължи да се ускорява, ако процентът на ваксинациите не се увеличи, пише Асошиейтед прес.