Правителството на Франция обмисля дали да възстанови данък богатство - едно от основните искания на протестиращите, които обвиняват президента Еманюел Макрон, че служи на богатите и обръща гръб на работническата класа, пише The Wall Street Journal.

Миналата година Макрон премахна данъка като ключова част от опита му да преобрази френската икономика, която разчита тежко на данъци, за да финансира социалния си модел.

Данъкът бе въведен преди 30 години от президента Франсоа Митеран, за да набере средства за изплащане на социални помощи. И оттогава той се превърна в символ на принципа на солидарност в страната, която свърза богатите и бедните.

Сега, след три поредни седмици на протести, Макрон може да се отметне от решението си. Данъкът важеше за домакинства, които притежават активи, включително акции и облигации, оценени на повече от €1,3 милиона.

"Ако една мярка, която сме предприели, не работи, ние не сме глупави, ще я променим", заяви говорителят на правителството Бенджамин Гриво.

Подобна промяна обаче може да бъде въведена чак през следващата година.

Франция вече е страната с най-високи данъци в света

Франция вече е страната с най-високи данъци в света

Данъчната тежест във Франция достигна цели 46,2% от БВП

Месеци след встъпването му на поста през 2017 г., Макрон премахна данъка, заменяйки го с налог върху притежанието на недвижимо имущество, което се оценява на същата сума - над €1,3 милиона. Целта бе хората да бъдат окуражени да инвестират на пазарите и да помогнат на френските компании да растат, стимулирайки цялата икономика.

Опозицията веднага се възползва, като започна да нарича Макрон "президента на богатите".

По-рано тази седмица стана ясно, че президентът и правителството се отказват и от мярката, заради която избухнаха протестите - увеличаването на акциза върху бензина и дизела.

Франция се предаде пред протестиращите
Обновена

Франция се предаде пред протестиращите

Поскъпването на горивата ще бъде забавено