Ценови натиск, хаос в доставните вериги и неслучилото се пълно отваряне на икономиките ще окажат отрицателен ефект отчетите за печалбите на европейските компании през третото тримесечие, пише Bloomberg.

Докато гиганти като LVMH и SAP дадоха повод за оптимизъм миналата седмица, ще са нужни още много добри новини, за да бъде запазено ралито. Повишаващата се инфлация и забавящото се възстановяване ще са особена пречка пред следващия етап от ръста на акциите на Стария континент.

"Очакваме по-малко положителни изненади в отчетите, по-предпазливи прогнози и по-малко повишения на очакванията от анализатори", обобщава Робърт Грайл, главен стратег в германската частна банка Merck Finck.

Какво да очакват инвеститорите?

Логистичен кошмар

Пандемичният хаос, митническите проверки след Брекзит и недостигът на шофьори нанесоха тежък удар по доставните вериги.

Компаниите за мода бият камбаната преди изключително важния празничен сезон. Е-търговецът Asos предупреди вече, че проблемите ще ударят печалбата, H&M и Boohoo отбелязаха забавянето на доставките.

"Очакваме компаниите да се изправят пред недостиг в доставките и ръст на цените на суровините", казва Салман Ахмед, директор във Fidelity International.

Растящи разходи

Разходите за компаниите растат - резултат от проблемите в предлагането, ръстът на цените на суровините и недостигът на служители. Инвеститорите ще внимават кои компании са принудени да ги покрият от собствения си марж, и кои успяват да ги прехвърлят върху потребителите.

"Специално внимание трябва да бъде отделено на влиянието, което логистичните проблеми, скъпата енергия и увеличението на заплатите имат върху резултатите", подчертава Хосе Антонио Монтеро де Еспиноса, директор в Santander Asset Management. "По време на третото тримесечие станахме свидетели на периода с най-голямо увеличение на очакванията за инфлация в Европа".

Производителите на енергия вероятно ще спечелят. Индексът Stoxx 600 Energy се покачи с 19 процента през последните три месеца и е най-добре представящия се сектор в Европа.

Недостиг на полупроводници

Локдаунът накара много хора да прехвърлят живота си в дигиталния свят, което подкрепи търсенето на различни джаджи. Като последствие търсенето на чипове се изстреля и сега различни индустрии - от автомобилните производители до технологичните гиганти - страдат от недостиг.

Няма знаци, че ситуацията ще се облекчи скоро, ако съдим по предупрежденията от автомобилния сектор. Доставчикът на части Faurecia и производителя на камиони Traton намалиха прогнозите си миналия месец, а Volkswagen е изправена пред растящ обем поръчки, които не може да изпълни, заради недостига.

Самите производители на чипове може и да спечелят. Скорошна информация от TSMC сочи, че търсенето остава стабилно.

Отварянето на икономиката

За компаниите, които получиха подкрепа от локдауна, премахването на част от рестрикциите, бе тежко. Разработчикът на софтуер за отдалечен достъп TeamViewer изгуби 25 процента от пазарната си капитализация за ден, след като намали прогнозата си. Just Eat Takeaway също е жертва, след като отчете намаляване на растежа.

В същото време обаче икономиките така и не бяха отворени напълно, след като имунизацията не навсякъде върви с необходимите темпове, а заразният делта вариант накара потребителите да са по-внимателни.

Като цяло, очакванията за печалбите през третото тримесечие са високи и анализаторите очакват около 60 процента ръст за компаниите в Stoxx 600.