Размерът на ДДС не би трябвало да се намалява за определени стоки, коментира финансистът Емил Хърсев в предаването "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR. Хърсев смята, че ефективността на такива мерки е ниска и не постига целите си, а именно, намаление на цените на съответните стоки.

"Ефектът от диференцирани ставки на ДДС се чувства в самото начало, след това пазарът изравнява цените и ефектът отслабва. Никой не печели от това. Резултатът е, че имаме по-малко публични приходи. По-скоро трябва да се мисли за баланс между приходите и разходите и ефективността на държавните разходи. Един въпрос, който не забелязвам да се поставя", каза доц. Хърсев.

Финансистът заяви, че мярката 60/40 трябва да помага само на тези, които действително са засегнати от кризата.

По мнението на Хърсев, "няма да се разминем без взимане държавен заем, както и никоя страна от Европа". Въпросът, според него е, да се оптимизира задлъжнялостта и да не се прехвърля тежест на бъдещите поколения.

Наложеният мораториум върху цените на електроенергията, водата и парното отопление, по думите на Хърсев, е "отлагане на решение, но то предстои. Да, такова отлагане се предприема, защото се очаква в бъдеще цените да се нормализират и този шок да не е толкова голям.

Всички прогнози са такива - след края на зимния сезон, пазарът на енергоносителите да се нормализира и цените да се понижат обратно на нивата преди това рязко поскъпване от началото на зимата", коментира доц. Хърсев. Той обаче веднага допълни, че това изобщо не е сигурно.

Емил Хърсев: Банките в Канада са два пъти по-малко от тези в България

Емил Хърсев: Банките в Канада са два пъти по-малко от тези в България

Финансистът е гост в предаването Money.bg