Наскоро френско-ирански учен съобщи за своя план да инвестира $3 милиона във фалирал медицински завод, който вече се превърна в символ на затруднената френска икономика. Покрай покупката се шумя много, но не бе обявен истинският нов собственик: иранското правителство, пише The Wall Street Journal.

Сделката се превръща в поредния пример как Техеран тихо подсилва своята Iran Foreign Investments Co., за да охлаби икономическата примка, която администрацията на Тръмп затяга.

Фондът, който има десетки инвестиции и сметки в 22 страни, се оценява на $5 милиарда. Той поставя фокус върху активи, които дават достъп до услуги, стоки и технологии, които Техеран може да загуби заради американските санкции. Иранското правителство се надява и да изкара пари от тях.

В конкретния случай фондът купи френския завод, за да осигури достъп до лекарства за туберкулоза, рак на пикочния мехур и други болести -- лекарства, до които Иран трудно ще има достъп по друг начин заради санкциите.

Иран и Ирак изключиха долара от търговията между двете страни

Иран и Ирак изключиха долара от търговията между двете страни

За целта ще се използват валутите на двете страни и еврото

Икономиката на държавата вече е слаба, а санкциите, наложени от Тръмп, влошават ситуацията. Валутата на Иран се срина до рекордно дъно, чуждестранните инвеститори напуснаха страна, а инфлацията се покачих до най-високите нива от 2015 година насам, когато бе подписана ядрената сделка. Вторият рунд ограничения, които ще влязат в сила на 5 ноември т.г., ще забранят на компаниите да работят едновременно с Иран, и с американската финансова система.

Така фондът на Иран остана един от малкото методи, с които Техеран може да преодолее санкциите. Държавата обмисля и бартерна система с купувачите на петрол, приемайки стоки като заплащане.

Сега фондът се насочва и към финансовите услуги, за да улесни международната търговия за иранските компании.