Доларът продължава да поевтинява спрямо йената и еврото в очакване на данните за инфлация в САЩ. Стойността на американската валута по отношение на японската в хода на валутната търговия в сряда е на минимални от 15 месеца равнища.

Инвеститорите са внимателни на фона на повишената волатилност на финансовите пазари. Това подкрепя интереса към йената, която се счита за валута убежище - ниско рисков актив в период на несигурност.

Независимо че статистическите данни показват забавяне на икономиката на Япония, БВП расте през октомври - декември за осмо тримесечие поред. А това е най-дългият период на непрекъснат растеж от 28 години насам. Но повдига и въпросът на редица икономисти доколко е вече уместна твърде меката парична политика на централната банка в Токио, отбелязва MarketWatch.

Днес сутринта доларът се понижава към японската валута до107,24 йени за долар в сравнение с 107,82 йени за долара при закриване на вчерашната търговия. В хода на сутрешната валутна търговия курсът падаше до 107,01 йени - най-нисък от ноември 2016 година.

Общата валута също поевтинява спрямо японската до 132,67 йени за едно веро при ниво 133,18 йени ден преди това.

Стойността на еврото по отношение на долара се очаква относително до $1,2372 в сравнение с $1,2352 в края на търговията във вторник.