Одисеята около спорната и определяна като шега Dogcoin продължава, след като отново си върна мястото като четвъртата най-ценна криптовалута в света. Тя се завърна в играта след загатване от страна на Илон Мъск, че Tesla може да я приеме за платежно средство. По традиция, милиардерът отново използва социалната мрежа Twitter.

Подхранва ли утрешната тв поява на Илон Мъск рекордния възход на Dogecoin?

Подхранва ли утрешната тв поява на Илон Мъск рекордния възход на Dogecoin?

Дигиталната валута достигна близо $80 милиарда пазарна капитализация

Хронологията

Миналата седмица определено беше динамична за Dogcoin, която отчете огромен ръст от над 70 цента на монета. Причината: предстояща тв изява на Мъск. След това самоопределилият се като неин "баща" Илон Мъск беше гост-водещ на популярното американско предаване Saturday Night Live, по време на което пускаше шеги за криптовалутата, наричайки я "голям шум". Съответно, последва срив с цели 40%. Той доведе и до понижаване на цената и на другите криптовалути, като биткойн приключи уикенда с около 2% надолу. Почти всички алтернативни криптовалути също бяха в червена територия.

Dogecoin, криптовалутата шега, се срина и изигра притежателите си

Dogecoin, криптовалутата шега, се срина и изигра притежателите си

Така Илън Мъск първо я напомпа, а след това я свали

В началото на тази седмица Илон Мъск потвърди новината, че мисията на SpaceX до Луната ще бъде изцяло финансирана с Dogеcoin и пазарната й капитализация отново започна да расте. В Шусшшеи илиардерът нарече Dogecoin "първото меме и първата крипто  космоса".

"Официално сключвайки сделки с DOGE за мисия от такъв мащаб, Geometric Energy Corporation и SpaceX затвърдиха дигиталната валута като разчетна единица за бизнес в космическия сектор", коментира главният изпълнителен директор на GEC Самюел Рийд.

Компанията официално заяви, че Dogecoin вече е официалната валута за целия лунен бизнес занапред, наричайки "валутата" изискана, бърза, надеждна и сигурна

SpaceX ще изстреля сателит до Луната, финансиран с криптовалутата Dogecoin

SpaceX ще изстреля сателит до Луната, финансиран с криптовалутата Dogecoin

Милиардерът Илон Мъск обяви това в Twitter

Във вторник милиардерът пусна анкета в Twitter, в която пита дали дали Tesla да приеме криптовалутата за платежно средство

Само в рамките на 1 час туитът на милиардера събра над един милион отговора, като 80 на 100 от хората подкрепиха идеята. След това цената на Dogecoin се повиши с близо 14% до около 53 цента на монета. Това доведе до пазарна капитализация от над 68 милиарда долара, надминавайки XRP като четвъртата най-ценна криптовалута в света.

Независимо от възходите и паденията на въпросната "валута", повечето финансови анализатори продължават да я определят като "въздух под налягане".